N. V. | 18. 4. 2022, 09:18

Kaj početi na velikonočni ponedeljek? Obudite spomin na igre, ki so jih poznali naši predniki

Profimedia

Obredi velike noči se počasi zaključujejo: spekli smo potico, nabrali hren, kupili meso in pobarvali pirhe. Vse skupaj smo nesli k žegnu, potem pa še na nedeljsko jutro vse to pojedli. Kaj pa početi sedaj?

Velikonočni ponedeljek je praznik, tradicionalno dan sprostitve, ki je namenjen veselemu druženju, obiskom in izletom. Če nimate idej, kaj početi, spomnimo na to, kaj so počeli včasih: ljudje so na ta dan sekali pirhe in pomaranče.

Po starem običaju je dan za obiske, ko birmanski botri obdarujejo svoje varovance. Poleg tega velja, da naj bi na velikonočni ponedeljek zunaj lahko hodil bos, pa se ne bi prehladil, je zapisano na spletni strani Folklorne skupine Grof Blagaj.

Nekdaj so si na ponedeljek mladi oblekli nove obleke, ki so simbolizirale prenovitev, ki jo prinese velika noč.

Na velikonočni ponedeljek so potekale igre s pirhi

Igre s pirhi so velik del velikonočnih navad v Sloveniji. Najbolj znane igre so sekanje in zbijanje pirhov, pa tudi valicanje - trkljanje pirhov ob pirh, po grabljah ali po perivniku, poroča portal Slovenec.org.

Igram so prisostvovali tako otroci, kot tudi mladostniki in odrasli ljudje, igrali so jih v nedeljo zjutraj po maši ali v ponedeljek v vasi, oziroma pred cerkvijo.

Oživite staro igro. Tako poteka:

Pri trkljanju ali turčanju tekmovalca trkata pirh ob pirh – špico ob špico ali peto ob peto. Komur se pirh razbije, ga izgubi. Zmagovalec je tisti, ki ubije več nasprotnikovih pirhov.

Za igro so izbirali jajca s trdno lupino, ki so jih prepoznali po zvoku, ki je nastal, ko so z jajcem potrkali po zobeh. Pri igri je prihajalo tudi do goljufij. Večjo trdnost jajca so dosegli tako, da so ga izpihali in napolnili s smolo.

Ciljanje pirhov

V 90. letih 20. stoletja je v Sloveniji ponovno postalo priljubljeno ciljanje pirhov, pri katerem tekmovalci v pirhe mečejo kovance.

Odvisno od pravil igre, morajo tekmovalci s kovancem prebiti pirh - kovanec mora pristati v pirhu, v nekaterih različicah igre pa se mora kovanec skriti pod lupino ali na drugi strani pokukati iz lupine.

Igre s pirhi so pričele zamirati po 2. svetovni vojni, poroča Slovenec.org.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol