M. P. | 26. 8. 2022, 17:00

Zelo zaskrbljujoče: slovenska gospodinjstva zavržejo preveč hrane, kako bo ukrepala država?

Bobo

Kljub številnim strahovom, da bi lahko prišlo do svetovne lakote, ogromna količina užitnih živil pri nas še vedno konča v smetnjakih. Na kmetijskem ministrstvu zato pravijo, da je čas za spremembe!

Veliko ljudi se, ne glede na napovedi o globalni krizi, še vedno obnaša precej razsipno. Prizadevanja države gredo zato v smeri, da bi temu v prihodnje naredili konec.

Ozaveščevalne kampanje zaenkrat niso zalegle

Kot piše avtorica prispevka Maja Prijatelj Videmšek, se bo najbolj treba potruditi pri gospodinjstvih, ki zavržejo 52 odstotkov hrane. Nastaja pa tudi akcijski načrt za manj odpadne hrane.

Cilj, ki ga narekuje tudi evropska strategija Od kmetije do vilic, je količino zavržene hrane prepoloviti do leta 2030.

"Hrana konča v smeteh predvsem zaradi našega odnosa do hrane in tudi zato, ker je dosegljiva na vsakem koraku," je na okrogli mizi na to temo v okviru kmetijsko-živilskega sejma Agra povedala Tadeja Kvas Majer. A kot pravi, s tem, ko mečemo stran tisto, kar bi še lahko varno zaužili, izrabljamo naravne vire, vplivamo na podnebne spremembe in onesnažujemo okolje.

Kljub podražitvam hrane se količine zavržene hrane v Sloveniji zmanjšujejo prepočasi.

Kljub podražitvam hrane se količine zavržene hrane v Sloveniji zmanjšujejo prepočasi.

Profimedia

"K zmanjšanju zavrženih količin lahko prispeva vsak"

Temelje za zmanjšanje količine zavržene hrane postavlja strategija za manj izgub hrane in manj odpadne hrane Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki so jo pripravili na kmetijskem ministrstvu.

"Strategija se posveča celotni prehranski verigi, najpomembnejši cilj, eden od treh, ki jih opredeljuje, pa je preprečevanje nastajanja izgub in zavržkov."

Kot pravi Kvas Majerjeva, bo ta cilj mogoče doseči Doseči z večjo ozaveščenostjo potrošnikov in celotne verige preskrbe s hrano.

Profimedia

Ozaveščanje tudi prek spletne platforme 

Kmetijsko ministrstvo bo pripravilo tudi spletno platformo za ozaveščanje s praktičnimi napotki, kako ravnati s hrano.

Že zdaj pa ponujajo priporočila, kako zmanjšati količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju, o načrtovanju obrokov, o pravilnem shranjevanju in poznavanju datumov na živilih ter o rokih uporabe.

Predstavnica kmetijskega ministrstva je še povedala, da skupaj z drugimi ministrstvi in interesnimi združenji pripravljajo večletni akcijski načrt za zmanjšanje zavržene hrane, ki naj bi ga vlada začela obravnavati aprila. Opozorila je, da lahko darovalec za podarjeno hrano koristi davčno olajšavo, ne plača davka na dodano vrednost do dveh odstotkov letnega prihodka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol