R. K. | 13. 3. 2023, 15:29

Kako bodo na vladi ukrepali proti spornemu ravnanju ljubljanskega zdravnika? (Objavljamo odgovore ministra)

Žiga Živulović jr./Bobo/fotomontaža

V zadnjih dneh odmeva afera, ki jo je sprožilo nakazilo honorarja ljubljanskemu nevrokirurgu Romanu Bošnjaku na račun v tujino. Zdaj je o tem spregovoril tudi Danijel Bešič Loredan.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci spregovoril o nekaterih perečih temah v slovenskem zdravstvu. Med drugim se je dotaknil afere, povezane z nevrokirurgom iz ljubljanskega kliničnega centra Romanom Bošnjakom, ki je družini deklice iz Severne Makedonije, ki jo je operiral, predlagal, da njegov honorar nakažejo podjetju v Hongkongu. To naj bi storil zaradi davčne optimizacije.

Minister je pojasnil, da so iz urada za nadzor, kakovost in investicije na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana poslali dopis, v katerem so ustanovo prosili, da jim v povezavi s to problematiko posredujejo račun, operacijski zapisnik in vso dokumentacijo. "Do danes to ni bilo poslano, a verjamem, da bo v najkrajšem možnem času," je povedal in dodal, da je šlo pri tem za nedopustno dejanje.

Daniel Novakovič/STA

Se na UKC obeta izredni upravni nadzor?

"Očitno smo odprli Pandorino skrinjico izjemno potencialno težkega korupcijskega tveganja. Odzivi so številni, oglašajo se tudi drugi s podatki. Tudi z imeni in priimki," je razkril minister. Po njegovih besedah se bo ministrstvo takoj, ko bodo pridobili podatke, lotilo dveh zadev. In sicer bodo presojali, v kakšni meri je Bošnjak zlorabil pooblastila ter ugotavljali, v kakšni meri gre pri tem za potencialno sistemski problem. "Temu bomo prišli do dna," je zatrdil.

Če bodo pri tem ugotovili, da ne gre za osamljen primer, bodo, tako Loredan, odredili izredni upravni nadzor na UKC Ljubljana. "Stremeli bomo k temu, da se ohrani ugled UKC Ljubljana. Če pa je kdo kršil zakon in bo to dokazano, bodo ustrezne institucije morale odreagirati," so ministrove besede povzeli pri N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol