10. 3. 2023, 16:45 | Vir: STA

Nevrokirurg Roman Bošnjak po spornem nakazilu: "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje"

Bobo

Pacientka je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo. Zdaj dejanje obžaluje ...

Nevrokirurg Roman Bošnjak bo po vrnitvi iz tujine sodeloval z organi pri razjasnitvi okoliščin plačila operacije tuje državljanke v UKC Ljubljana."Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini," je zapisal. Kot dodaja, mu ni žal, da je otroku pomagal.

Kot je zapisal, je primeru zahtevnega zdravstvenega stanja deklice iz Severne Makedonije prejel prošnjo družine, ki ji v njeni domovini niso znali pomagati. Na izrecno željo in ob dogovoru z dedkom, da naj ji pomaga, je v prostem času opravil zahtevno načrtovanje operacije in pripravo na operacijo v obliki razširjene konzultacije.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi. "Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh," je zapisal.

Odstop je direktor UKC sprejel

Kljub temu sta izredno zahteven in strokoven poseg ter uspešno zdravljenje povzročila škodo Bošnjaku in njegovi družini, njegovi ožji ekipi in UKC Ljubljana, zato se sodelavkam in sodelavcem opravičuje. "Da bi omogočil nemoteno nadaljevanje dela izredno uspešnega kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, sem predlagal generalnemu direktorju UKC Ljubljana, naj sprejme moj odstop in imenuje novega predstojnika," je zapisal. Direktor ljubljanskega UKC Marko Jug je njegov odstop sprejel.

"Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini. Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti," je zatrdil. Ob tem je dodal, da mu kljub odzivu svojcev in javnosti ni žal, da je otroku pomagal. "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje," je zapisal.

Televizija POP TV je namreč pridobila dokumente, ki nakazujejo na potencialno korupcijo v UKC Ljubljana. Priznani nevrokirurg Roman Bošnjak naj bi operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za "zasebni honorar" zdravniku morala nakazati še dodatnih 6000 evrov, je v sredo poročal medij. Po informacijah POP TV je morala pacientka pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.