15. 6. 2022, 17:13 | Vir: STA

Kako Urška Klakočar Zupančič gleda na težave invalidnih oseb?

Profimedia

Ena izmed prioritet njenega mandata naslavljanje težav oseb z invalidnostjo in reševanje stisk, s katerimi se soočajo. 

Urška Klakočar Zupančič je v izjavi po sprejemu predstavnikov Zveze društev Sonček zagotovila, da se bo zavzemala za izboljšanje pogojev, ki bodo osebam z invalidnostjo omogočile bolj kakovostno življenje in vključenost v družbo.

Ob tem napoveduje tudi tesno sodelovanje z nevladnimi organizacijami s tega področja, računa tudi, da ji bodo predstavniki teh zaupali težave, s katerimi se soočajo ter na katerih področjih jih morebiti ovira slaba ali nepopolna zakonodaja.

Volilna pravica za vse

Ena izmed prioritet bo tako tudi zagotovitev volilne pravice vsem posameznikom ne glede na invalidnost. Kot poudarja, gre namreč za ustavno pravico, osebe, ki so ostale brez volilne pravice, pa so sposobne izraziti svojo voljo in se opredeliti za posamezne kandidate na volitvah.

V Zvezi Sonček si prizadevajo, da bi vsi posamezniki ne glede na invalidnost v skladu z mednarodno konvencijo o pravicah oseb z invalidnostjo lahko uresničevali volilno pravico.

Opozarjajo, da je trenutni sedmi člen zakona v nasprotju z določbami slovenske ustave. Ta določa, da je volilna pravica splošna in enaka ter jo ima vsak polnoleten državljan, brez diskriminacije, v začetku letošnjega leta pa volilne pravice ni imelo nekaj manj kot 3000 polnoletnih državljanov.

"Prepričana sem, da smo dovolj sočutni, da se zavedamo, da je kakršnokoli izključevanje na podlagi določene karakteristike nedopustno ter ne spada v ta prostor in čas," je o podpori parlamenta takšnemu predlogu danes dejala predsednica DZ.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec