23. 7. 2022, 09:35 | Vir: STA

Katere države so priskočile na pomoč našim gasilcem na Krasu?

Bobo

Naši junaki so utrujeni. Kdo je prepoznal njihovo požrtvovalnost in jim ponudil roko?

Obsežen požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, so davi začeli gasiti s šestimi helikopterji in letalom pilatus.

Pomoč našim gasilcem

Obetajo si lahko tudi pomoč treh romunskih vojaških letal z večjo kapaciteto, ki naj bi v Slovenijo priletela pozno popoldne, je povedal predstavnik Civilne zaščite Ervin Čurlič. Čakajo tudi na hrvaški kanader.

Na pomoč utrujenim gasilcem, ki so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi.

Kakšno je stanje na požarišču?

Kot je zjutraj povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas.

Bobo

Gasilci so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča na Koritih na Krasu in Hudem Logu.

Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima, obstaja pa strah pred fronto, ki prihaja, je dejal Močnik.

Helikopterji iz tujih držav

Območje, ki ga že več dni pestijo hudi požari, si bo znova ogledal obrambni minister Marjan Šarec. Ta se bo v operativnem štabu Civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu srečal srbskim ministrom za notranje Aleksandrom Vulinom, ki si bo ogledal razmere in pozdravil helikopterski posadki helikopterjev, ki ju je Srbija poslala na pomoč slovenskim gasilcem pri gašenju iz zraka.

Poleg dveh srbskih helikopterjev požar po Čurličevih besedah gasijo še helikopter slovenske policije, dva helikopterja Slovenske vojske in slovaški helikopter.

Bobo

Pomoč iz zraka bo pozno popoldne prišla tudi iz Romunije, je napovedal Čurlič. Romunska vlada je namreč odobrila pomoč dveh letal spartan s kapaciteto 6000 litrov, ki se lahko primerjata s kanadarjem, in letala herkules, ki bo v podporo.

Na vprašanje, zakaj je treba na pomoč kanaderjev pogosto dolgo čakati, je Čurlič pojasnil, da je prihod teh letal odvisen od tega, ali so prosta, saj gre za zaprosilo v okviru evropskega mehanizma, ta čas pa je v regiji veliko požarov.

Denarna pomoč gasilcem

Požrtvovalnost gasilcev, ki se z ognjeno stihijo borijo sedmi zaporedni dan, sta prepoznala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja, ki sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama.

Bobo

S tem bo "podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado", je Boscarol zapisal v sporočilu za javnost.

Spominimo, vlada je na petkovi dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu.

Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.