29. 5. 2022, 11:47

Bliskovito oblikovanje nove vlade: ji napovedujete uspešno delo?

Bobo/fotomontaža

V DZ so se zvrstila prva zaslišanja ministrskih kandidatov, ki se bodo nadaljevala v začetku tedna. Kdaj, menite, bo potrjena nova vlada? Ji bo uspelo zaključiti celoten mandat? Tu je nekaj napovedi!

Zmagovalec parlamentarnih volitev Robert Golob iz Gibanja Svoboda je že takoj po razglasitvi zmage napovedal hitro oblikovanje vlade. Kot je dejal, je situacija v Sloveniji in v svetu preveč zahtevna, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi.

Bobo

Brez obotavljanja 

Potem ko je predsednik države Borut Pahor mandat za sestavo nove vlade podelil Robertu Golobu, je ta v skladu z obljubami po volitvah v zelo kratkih rokih začrtal in oblikoval novo vladno koalicijo.

Tako bo že kmalu znana celotna ministrska ekipa v novi vladi, saj so se v državnem zboru že začeli postopki za potrjevanje ministrskih kandidatov.

Pa sploh poznamo vse kandidate? 

Najnovejša javna anketa pod okriljem Mediane je pokazala nekaj zanimivih ugotovitev. Na vprašanje, katere ministrske kandidate lahko vprašani imenujejo, ne da si pri tem pomagajo z iskanjem preko spleta, jih je največ  navedla imena ministrskih kandidatov, ki so tudi vodje strank.

Najvišjo prepoznavnosti so tako imeli Luka Mesec, Tanja FajonMarjan Šarec in Alenka Bratušek, ki jih je navedla polovica vprašanih. Visoko med navedenimi je bil ministrski kandidat Danijel Bešič Loredan, ki naj bi prevzel Ministrstvo za zdravje. Tega kandidata je navedla več kot tretjina vprašanih (36 odstotkov). 

Luka Mesec je bil na samem vrhu lestvice.

Luka Mesec je bil na samem vrhu lestvice.

Bobo

Po prepoznavnosti izstopa tudi verjetni bodoči minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki ga je spontano navedla več kot četrtina vprašanih (28 odstotkov).

Smo Slovenci optimistični glede nove vlade?

Kakšno zaupanje Slovencev bo imela nova vlada, je še eno od zelo aktualnih vprašanj ta hip. Pa tudi, ali bo vlada dovolj trdna, da bo zaključila celoten mandat?

Čeprav le polovica vprašanih pravi, da so proces koalicijskih pogajanj spremljali dovolj pozorno, pa vladi večinoma napovedujejo uspešno prihodnost. Skoraj dve tretjini se (popolnoma) strinjata, da ji bo uspelo zaključiti celoten mandat.

Če bi šlo vse tako ekspresno naprej, kot je to bilo do sedaj, bi lahko imeli novo vlado že konec maja ali v začetku junija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord