N. V. | 19. 5. 2022, 06:00

Ekskluzivno: priznani odvetnik o tem, koliko iz osebnega življenja javnih oseb lahko razkrijejo mediji

Profimedia, Shutterstock/fotomontaža

Pred, med in po volitvah so vse oči javnosti usmerjene v politike. Dilema: kaj moramo volivci vedeti in kaj lahko politiki zadržijo zase. O tem smo se pogovarjali s priznanim odvetnikom Davidom Slugo. Kdo je to? Morda ga poznate kot Tomaža iz Poletja v školjki.

Ali se res ločuje? Ima ljubico? Kdo je ta ljubica? Kaj se dogaja z njegovo ženo? Ali res menjava službo? Koliko denarja ima na računu?

V času Volitev 2022, pa seveda tudi že pred tem, se je v slovenskem medijskem prostoru pojavilo mnogo novinarskih člankov, v katerih se novinarji sprašuejmo in objavljamo skrivnosti zasebnega življenja slovenskih politikov. Pa je to sploh zakonito? Kje je meja?

Pojasnil nam je, do kod lahko gremo

To vprašanje smo postavili Davidu Slugi, ki ga mnogi poznajo po glavni vlogi v filmu Poletje v školjki – takrat je igral divjega lomilca ženskih src Tomaža. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Je resen odvetnik, ki se ukvarja s civilnim, družinskim in kazenskim pravom. Že dvajset let velja za strokovnjaka v medicinskem pravu – znan je po odškodninskih tožbah v zvezi z zdravniškimi napakami. Njegovo znanje pa seže celo do poznavanja časti medijev.

Zato je vsekakor pravi naslov za vprašanje: koliko lahko novinarji razkrijemo?

Politiki so najmanj varovane osebe v smislu posegov v čast in ime, pojasnjuje Sluga: "So javne osebe v absolutnem smislu."

Aleksandra Saša Prelesnik

Zasebnost pa je vendarle bolj varovana kot čast in ugled. Torej tudi politiki, ki imajo najmanj varovano zasebno sfero, so še vedno do določene mere varovani, pojasnjuje. Posebej varovano je družinsko življenje, spolno življenje, vse, kar je povezano z mladoletnimi otroki.

Zaslužek politikov je nekaj, kar je prav, da javnost izve – v tem ni nič protipravnega, pravi. "Nenazadnje smo mi tisti, ki politike plačujemo," zaključi. To pomeni, da je Robert Golob "dolžan" razkriti svojo plačo, ni pa dolžan povedati, kakšno je njegovo zasebno in ljubezensko življenje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol