A. B./STA | 26. 11. 2022, 07:00

Kje se boste lahko letos z drsalkami zavrteli na ledu? Imamo seznam vseh kotičkov Slovenije

Profimedia

V veliko mestih po Sloveniji so se občani borili za to, da bi lahko njihovi otroci uživali na ledu – nekaterim je to uspelo, velik del države pa še vedno žalostno sameva. Ste letos že drsali in kakšen je dogovor v vaši občini? 

V več slovenskih mestih in krajih bodo konec tedna zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Vstop bodo popestrile zabavne in kulturne prireditve, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S slavnostnim prižigom ponekod odpirajo tudi drsališča in božično-novoletne sejme. Ste že nabrusili svoje drsalke?

Letošnje leto so se prebivalci mnogih občin, predvsem v Murski Soboti in tudi v Mariboru, borili za to, da bi bila njihovim otrokom omogočena prostočasna aktivnost, pri kateri se ji lahko pridružijo tudi sami. Jim je uspelo? 

Veselo na led 

V sklopu veselega decembra bo tako približno s prvimi dnevi v decembru zaživela večina drsališč, na katerih se boste lahko pozabavali s svojimi najbližnjimi. Na spodnjem zemljevidu lahko preverite, kje in kdaj se bodo letos odprla drsališča po Sloveniji. 

A bodite pozorni na odpiralne čase. V Izoli so se v Parku Pietro Coppo odločili, da bo to odprto ob primernih in dovolj nizkih temperaturah. 

Mnoge težave, ki še zmeraj niso rešene 

Ptičja perspektiva na našo državo kaže, da v Sloveniji vendarle ne bo toliko drsališč, kot smo jih bili vajeni. Za zdaj je napovedano odprtje 17 drsališč, vse od Murske Sobote do Izole. V mnogih mestih so se za umeten led pod nogami borili. Občinska uprava v Murski Soboti je občane povabila, naj se o mestu letošnje postavitve drsališča izrečejo v anketi na spletni strani občine. Prejšnjo sezono so namreč drsališče postavili na Slovenski ulici v mestnem središču, čemur pa so tamkajšnji stanovalci nasprotovali. Občina je občanom na izbiro dala dve lokaciji, in sicer dosedanje mesto na Slovenski ulici ter postavitev drsališča pri na novo urejenem drevoredu, poimenovanem po reformatorju Martinu Lutru. Odločili so se za slednje. 

Drsališče v Murski Soboti bo zaživelo 5. decembra in bo obratovalo do 5. februarja 2023 od ponedeljka do četrtka ter v nedeljo od 10. ure do 20. ure, ob petkih in sobotah od 10. do 22. ure. Tako bo tudi med prazniki in dela prostimi dnevi.

Težave z odločitvijo glede postavitve drsališča imajo tudi v Mariboru. Potem ko je občina napovedala, da zaradi energetske krize letos decembra ne bo postavila drsališča na prostem v Mariboru, je podjetnik Silvester Gorjup s somišljeniki začel akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov zanj. Postavil bi ga pri gostinskem lokalu pri Mestnem parku. Na tem mestu je drsališče postavil že lani, a je Gorjup pred dnevi sporočil, da sam tega zalogaja letos finančno ne bo zmogel. Po tem, ko so se javili nekateri donatorji, je sprožil akcijo, v okviru katere zbira prostovoljne prispevke za postavitev drsališča.

Kot je povedal, bo treba zbrati okoli 40.000 evrov. "Odprto bo skoraj ves dan in vse dni v tednu v predvidenih 75 dneh. Želimo si ustvariti pravo božično vzdušje, predvsem za otroke," je dejal. Za zdaj so zbrali približno 20 odstotkov predvidene vsote. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.