A. B. | 29. 8. 2022, 14:30 | Vir: STA

Kljub upanju, da bomo na črpalki odšteli kak evro manj, temu ne bo tako: cene bencina in dizla vrtoglave

Profimedia

Cene bodo veljale od 30. avgusta do 12. septembra. Koliko boste morali odšteti na liter? 

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek zvišali. Cene bodo veljale do 12. septembra. 

Bencin se bo podražil za 0,1 centa na 1,491 evra, dizel pa za 12,6 centa na 1,767 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Profimedia

Zvišanje po več časa padanja cen goriv 

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija, ko je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,755 evra, dizla pa 1,848 evra. Od takrat so se štiri 14-dnevna obdobja zapored zniževale, v torek pa se bodo torej zvišale.

Kako se izračunavajo cene? 

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

V ceno znova vključene tudi dajatve za obremenjevanje okolja 

Vlada je sicer z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, 17. avgusta pa še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost. Istega dne se je nekoliko zvišala tudi najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest.

Profimedia

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.