22. 5. 2022, 12:55 | Vir: STA

Lahko potrditev novega mandatarja pričakujemo že ta teden?

BOBO

V luči oblikovanja nove slovenske vlade nas v prihajajočem tednu čakajo zelo pestri dogodki. Kaj vse bo sledilo?

Potem ko je prejšnji teden prišlo do nekaj političnih zapletov, ki jih je z vlaganjem referendumov sprožila stranka SDS, so vse naše oči uprte v prihodnja dogajanja na političnem parketu.

V pričakovanju podpisa koalicijske pogodbe

Predsednik Borut Pahor bo z vodji poslanskih skupin opravil posvet o bodočem mandatarju. Predlog kandidata za mandatarja bo Pahor po napovedih v DZ poslal še isti dan.

Profimedia

Najverjetnejša podpora se obeta Robertu Golobu

DZ ima sedem dni časa za glasovanje

DZ mora nato najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga glasovati o kandidatu za mandatarja, poslanci bodo o tem predvidoma glasovali že v sredo.

Predsednika vlade državni zbor izvoli z večino glasov vseh poslancev. Glasovanje je tajno.

Prva seja novega DZ-ja.

Prva seja novega DZ-ja.

Bobo

Ministrski kandidati se predstavijo

Medtem ima vsak kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur da se predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ. Odgovarjati mora tudi na vprašanja njegovih članov.

Poslanci glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. 

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oziroma najkasneje v 48 urah predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Vlada je potrjena, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

Bobo

Koalicijski trojček do oblikovanja vlade po zastavljeni časovnici

V strankah Gibanje Svoboda, SD in Levica so tako tudi že uskladili in parafirali koalicijsko pogodbo. Prejšnji konec tedna so v javnost prišli tudi nekateri poudarki, ki bodo začrtali temelje dela nove vlade.

Koalicijska pogodba med drugim napoveduje prioritetno reševanje stanovanjske krize, zavzemanje za odpravo prekarnosti, odpravo zadnjih sprememb dohodninske zakonodaje in sčasoma ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Obljubljajo tudi dvig minimalne plače na 800 evrov neto in minimalne pokojnine na 700 evrov. Opovedali se bodo nakupu oklepnikov boxer ter opravili revizijo vseh začetih postopkov nakupov vojaške opreme pod vlado Janeza Janše.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord