M. P. | 12. 5. 2022, 13:06

Je za pogrešane v kočevskem požaru sploh še upanje? TO pravi direktor tovarne

STA/24ur/posnetek zaslona/fotomontaža

Zakaj je do eksplozije v tovarni Melamin prišlo, pristojni še raziskujejo. Poteka tudi intenzivna reševalna akcija za pogrešanimi, a je v zvezi z njimi direktor tovarne podal zaskrbljujočo izjavo.

Da je prišlo do več kot resnega dogodka ter da še vedno iščejo pogrešane, je na tiskovni konferenci povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin.

Za pogrešane verjetno ni več upanja

Medtem je direktor Melamina Srečko Štefanič dejal, da za štiri ali pet pogrešanih v požaru najverjetneje ni več upanja. Reševalne službe zaradi visokih temperatur požarišča namreč še ne morejo dostopati do njih.

Poškodovanih v eksploziji naj bi bilo po zadnjih podatkih šest oseb, dva od njih huje.

Srečko Štefanič, direktor Melamina

Srečko Štefanič, direktor Melamina

24ur/posnetek zaslona

Sprva so poročali o okoli 20 poškodovanih, a kot je v izjavi za medije povedal Štefanič, je bilo v požaru v podjetju poškodovanih šest oseb. Štiri so oskrbeli v kočevskem zdravstvenem domu, dva s hujšimi opeklinami pa so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, enega s helikopterjem.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da sta oba huje poškodovana iz podjetja Melamin življenjsko ogrožena.

Do eksplozije je prišlo okoli 8.30. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin. Kaj je vzrok eksplozije, ni znano. Direktor Melamina Srečko Štefanič je povedal, da je do nesreče prišlo na pritekališču, kamor je prišla cisterna snovi, ki jo je pripeljal zunanji izvajalec. Od zaposlenih ni nihče pogrešan. Štirje pogrešani so delavci zunanjega izvajalca.

Ujeti v kontejneru

Ob tem je vodja intervencije Behin dejal: "Do objekta, v katerem se po informacijah pogrešani nahajajo, to je v enem izmed kontejnerjev, zaradi visokih temperatur, ne moremo. Situacija res ni lepa."

Bobo

Gasilci trenutno nadzorujejo stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ki se mora še ohladiti, da bodo lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani. Ti sicer niso zaposleni v Melanimu, ampak so zunanji izvajalci.

Medtem so znani tudi prvi podatki analize ekološkega laboratorija z mobilno enote (ELME). Kot je na Twitterju sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje, v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še poteka.

Šestan o aktivaciji civilne zaščite

Srečko Šestan poveljnik civilne zaščite je medtem za N1 povedal, da je bil takoj ob intervenciji aktiviran občinski štab civilne zaščite. "S strani države smo posredovali helikopter vojske, ki je zagotovil prevoz najbolj poškodovanih. Aktiviran je bil strokovnjak iz Arsa, NIJZ in ekološki laboratorij z mobilno enoto."

Potrdil je, da reševalci in gasilci še niso prišli do štirih pogrešanih oseb. "O njih ni podatkov, upamo, da bodo čim prej. Verjetno so na območju, kjer je prišlo do udara, in tam je tudi nevarnost porušitve."

Druga faza intervencije

Vodja intervencije Leon Behin je dejal, da prehajajo v drugo fazo intervencije, prva se je končala, zato so del ekipe poslali domov.

24ur/posnetek zaslona

Na sami lokaciji ostajajo tehnične enote, ki bodo v elektrosobi pogasile žarišča in skušale priti do štirih pogrešanih oseb, ki naj bi bile na mestu, kjer je prišlo do eksplozije. Behin je dejal, da do njih ne morejo, ker obstaja nevarnost porušitve: "Upam, da bomo prišli do mesta v uri ali dveh, da bomo lahko pregledali porušeni del."

V intervenciji je sodelovalo 18 gasilskih društev s 40 vozili. Posredovalo je 150 gasilcev, upoštevajoč še vojaško pomoč, pa je bilo udeležencev več kot 200.

Podatki se spreminjajo ...

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani tudi vsi resursi kočevskega zdravstvenega doma (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci tako odšle na teren, je pojasnil direktor ZD Gregor Košir. Dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so sprva aktivirali načrt za množične nesreče.

Naknadno so na Twitterju sporočili, da so zaradi nesreče v Kočevju znižali stopnjo pripravljenosti. "Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKC pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju," so pojasnili.

Bobo

Opozorilo policije: ne približujte se kraju nesreče

Trenutno je še vedno zaprta glavna Tomšičeva cesta skozi Kočevje, ter več stranskih ulic okoli podjetja. Zapore navedenih cest bo ostala do preklica, obvoz je urejen po gradbišču ceste skozi center mesta.

V kolikor se vožnji na navedeni lokaciji ne morete izogniti, upoštevajte navodila policistov, ki se nahajajo ob zaporah. 

Še vedno vsem svetujejo naj se ne približujejo kraju dogodka, saj je zaradi interesa preiskave zavarovano širše območje okoli objekta.

Kriminalisti bodo z ogledom kraja in ugotavljanjem vzroka eksplozije pričeli, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, predvidoma jutri.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec