M. P. | 12. 5. 2022, 11:25

Eksplozija v Kočevju: znani so prvi URADNI podatki

24ur/posnetek zaslona/fotomontaža

Po hudi eksploziji, ki je odjeknila v kočevski kemični tovarni Melamin, je uradno izjavo podal tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Kaj je povedal?

V eksploziji v podjetju Melaminu v središču Kočevja je bilo 20 ljudi poškodovanih, od tega jih ima pet hude opekline, štiri osebe naj bi tudi pogrešali.

Dva o petih hudo opečenih so v UKC Ljubljana pripeljali s helikopterjem, preostale z reševalnim vozilom.

Iz UKC Ljubljana so tudi sporočili, da so delo prilagodili delu v množičnih nesrečah oziroma, da so aktivirali načrt za množične nesreče.

Uradna izjava UKC Ljubljana je predvidena po drugi uri.

Po nesreči se je na Twitterju oglasil tudi premier Janša

Ob delitvi objave Uprave RS za zaščito in reševanje o poteku intervencije, je med drugim na Twitterju zapisal, da so aktivirane vse potrebne sile za pomoč poškodovanim, omejitev posledic nesreče in zavarovanje prebivalstva in okolja.

Prebilič: Podatki o ponesrečenih niso dokončni

Predstavniki podjetja Melamin in kočevski župan Vladimir Prebilič so v izjavi za medije podali prve znane informacije o nesreči v podjetju Melamin.

Kočevski župan Vladimir Prebilič

Kočevski župan Vladimir Prebilič

24ur/posnetek zaslona

"Zgodila se je delovna nesreča. Štiri osebe so še pogrešane. Gre za zunanje izvajalce podjetja Melamin, medtem ko so bile druge osebe že prepeljane v klinični center v Ljubljani. Opečene so štiri osebe, ranjenih je še približno deset ljudi, a podatki še niso končni. Prišlo je do delovne nesreče, ki zelo velikih vplivov na okolje ne bo imela," je pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič.

Aktivirana je bila tudi Slovenska vojska

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je povedal, da so "aktivirali vse kočevske gasilske enote", ki so požar uspele omejiti in je pod nadzorom.

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin.

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin.

24ur/posnetek zaslona

"Trenutno je na sami lokaciji 150 gasilcev. Imamo še eno večje požarno območje in to je elektro soba, do katere še ne moremo priti. Cisterna, ki je bila vzrok za samo eksplozijo je že eno uro pod kontrolo. Aktivirana je bila enota mobilnega laboratorija, na terenu je požarna inšpekcija in predstavniki Arsa, ki opravljajo meritve," je v izjavi pojasnil Behin in dodal, da črn dim, ki se vali po Kočevju, ni posledica gorenja nevarnih snovi.

Preventivno je bila aktivirana tudi enota slovenske vojske.

Preventivno je bila aktivirana tudi enota slovenske vojske.

Bobo

"Situacija res ni lepa"

"Prišlo je do več kot resnega dogodka, a trenutno imamo zadeve pod nadzorom. Še vedno iščemo pogrešane. Do objekta, v katerem se po informacijah nahajajo, to je v enem izmed kontejnerjev, zaradi visokih temperatur, ne moremo. Situacija res ni lepa," je pojasnil Behin.

Po njegovih besedah so vsi poškodovani oskrbljeni.

Ob tem je Behin izdal opozorilo, da naj občani ostanejo doma. Če pa že morajo iti ven, naj si nujno nadanejo zaščitno masko za nos in usta.

Robert Latin

Požar je pogašen

Požar je pogašen, nevarne snovi so zamejene, gasilske enote trenutno izvajajo hlajenje, je sporočila Občina Kočevje. Po informacijah N1 na agenciji za okolje pravkar poteka sestanek o kakovosti zraka v Kočevju, predstavniki agencije pa na terenu izvajajo tudi meritve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.