12. 5. 2022, 11:48 | Vir: STA

V Sloveniji skoraj 20 večjih požarov: kateri je povzročil največjo škodo?

Bobo

Slovenijo vsake toliko prizadenejo požari v industrijskih obratih. Kateri je bil najbolj uničujoč?

V minulih letih je več požarov povzročilo veliko škode. Na srečo so večinoma minili brez žrtev. Eksplozija in požar v kočevskem Melaminu pa sta terjala zelo visok davek, saj je bilo po dosedanjih podatkih poškodovanih več kot 20 ljudi. Objavljamo, kateri so bili večjih industrijski požari v Sloveniji po letu 1995.

Največjo škodo do leta 2010 je povzročil požar v Medvodah

19. avgusta 1995 je izbruhnil velik požar v ormoški družbi Carrera Optyl ki je poškodoval približno 2200 kvadratnih metrov ostrešja in okoli 1500 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Škode je bilo za okoli tri milijone nemških mark. Pri gašenju je sodelovalo 250 gasilcev.

5. septembera 2006 je zagorelo v poslovnem objektu v Barletovi ulici v Medvodah, v celoti pa sta pogorela podjetje za obnovo avtoplaščev EkoGum in trgovina z avtodeli Tapos. Nastala je velika škoda, ocenjena na okoli tri milijone evrov.

Bobo

14. maja 2009 je v obratu Lesne industrije Litija v Bregu pri Litiji zagorelo zaradi napake na električni inštalaciji. Požar je povsem uničil stroj za lepljenje lesa. Škodo so ocenili na 700.000 evrov.

13. avgusta 2009 je zagorelo v poslovno-skladiščnih prostorih nekdanje tovarne tekstila v Preboldu. Požar je zaradi velike količine gorljivih snovi več dni gasilo 225 gasilcev. Zgorelo je celotno poslopje, škode je bilo za okrog 1,6 milijona evrov.

17. novembra 2009 je v hladilnici podjetja Niko transport v Mostah pri Komendi izbruhnil požar, ki se je razširil na ostale dele hladilnice in ostrešje. Gasilo ga je več kot 140 gasilcev, dva gasilca in dva zaposlena sta potrebovala zdravniško pomoč zaradi zastrupitve. Ljubljanske mlekarne so imele v hladilnici shranjene sladolede v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov.

11. avgusta 2012 je v nočnih urah zagorelo skladišče tovarne Liko v Borovnici. V požaru sta zgorela dva objekta, poškodovane so bile tudi bližnje stanovanjske hiše. Nastalo je za 100.000 evrov škode. Požar je gasilo okoli 140 prostovoljnih in poklicnih gasilcev; dva sta se pri gašenju poškodovala.

21. julija 2013 je velik požar, s katerim so se gasilci borili več dni, izbruhnil v obratih za predelavo papirja in plastike podjetja Gorenje Surovina v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev, trije so potrebovali pomoč zaradi izpostavljenosti vročinskemu valu. Ogenj je uničil dve tretjini industrijske hale za predelavo odpadne električne in elektronske opreme, mletje plastike in skladiščenje ter sončno elektrarno na strehi hale. Preiskava je pokazala, da je izbruhnil zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega izmed strojev.

10. maja 2014 je v Kamniku je zagorelo v bližini bivšega podjetja KIK Kamnik v obratu Iskre Mehanizmov. Zgoreli so šotori, v katerih so bili polizdelki za belo tehniko. Škode je bilo za več sto tisoč evrov.

17. septembra 2014 je v požaru v podjetju Alpeks v Celju zgorelo 90 odstotkov zalog v skladišču, kjer so skladiščili gostinsko opremo, pred ognjem pa so gasilci rešili upravno zgradbo podjetja. Zagorelo je pri izvajanju vzdrževalnih del. Požar naj bi povzročil za več kot milijon evrov škode, gasilo ga je več kot 100 gasilcev.

26. oktobra 2014 so pogoreli prostori podjetja M Caravaning v Poslovni coni Šenčur. Nastala je škoda v višini več sto tisoč evrov. Kriminalisti so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi tehnične napake. S požarom, ki so ga spremljale eksplozije manjših jeklenk, se je spopadlo več kot 70 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

10. december 2014 je zagorelo v doživljajskem parku Vulkanija pri Gradu na Goričkem.  Požar je v celoti uničil notranjost objekta v parku in povzročil veliko materialno škodo. Ogenj so pogasili gasilci, eden od njih pa se je pri tem poškodoval.

12. maja 2015 je v enem največjih industrijskih požarov v Sloveniji, ki je zajel 10.000 kvadratnih metrov površin, pogorelo Mercatorjevo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Ogenj je štiri ure gasilo skoraj 300 gasilcev. Preiskava je pokazala, da je do požara prišlo, ker delavci pri varjenju ob nameščanju vrat v hladilnici niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija. Škodo so ocenili na devet milijonov evrov, škode zaradi izpada dobav pa v Mercatorju niso razkrili. Navedli so le, da je bila velika.

20. julija 2016 je ogenj zajel ostrešje logističnega centra Pošte Slovenije na Cesti v Mestni log v Ljubljani. Uničil je okoli 500 kvadratnih metrov ostrešja. Pri gašenju požara je sodelovalo okoli 140 gasilcev. Pošta je imela zaradi požara težave pri dostavi pošiljk.

Bobo

15. maja 2017 je v tovarni Kemis pri Vrhniki je izbruhnil velik požar. Ker tam skladiščijo nevarne odpadke, kot so olja, laki, topila, barve in zdravila, so morali evakuirati nekaj okoliških prebivalcev, na območju pa se je več dni širil vonj po zažgani plastiki. V gašenju je sodelovalo več kot 250 gasilcev; dva sta potrebovala zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima, več jih je kasneje tožilo zaradi zdravstvenih težav. Nastala je precejšnja okoljska škoda, predvsem na bližnjem potoku Tojnica, kjer je dosegla katastrofalne razsežnosti.

8. junija 2017 je zagorelo je v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom. Ogenj je povsem uničil skladišče, v katerem so hranili odpadne sveče, plastiko in parafin, po oceni pristojnih služb pa ni povzročil večje okoljske škode.

20. julija 2017 je v podružnici za predelavo nenevarnih odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu izbruhnil velik požar. Gorela je razna odpadna plastika ter lesni odpadki. Del okoliških prebivalcev so začasno umaknili, pri gašenju pa so sodelovale vse razpoložljive gasilske sile iz Novega mesta in okolice, pomagal je tudi helikopter.

13. junija 2019 je v obratu Fragmata v Podskrajniku je izbruhnil obsežen požar, ki je povsem uničil poslopje. Ogenj je najprej zajel glavni stroj, nato pa se je razširil na skladišče. Zaradi uhajanja nevarnih snovi so bile zaprte šole v Cerknici, Begunjah in na Rakeku. Do večjega onesnaženja ni prišlo, prav tako ni bilo ranjenih. Škode je bilo za več milijonov evrov.

9. maja 2022 je zagorelo v tovarni Belinka na Zasavski cesti v ljubljanskih Črnučah, kjer skladiščijo tudi nevarne snovi. Poškodovanih ni bilo, nastala pa je večja gmotna škoda. Kot je pokazal izredni inšpekcijski nadzor, je zgorelo okoli tri kubične metre delovne raztopine iz pralnega stolpa.

12. maja 2022 je v kočevski kemični tovarni Melamin odjeknila eksplozija, ki ji je sledil požar. Poškodovanih in opečenih je bilo več kot 20 ljudi. Dva so prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana. Poleg gasilcev so aktivirali zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto in helikoptersko pomoč. Glavno cesto skozi Kočevje so zaprli, prebivalce pa pozvali, naj zaprejo okna in ne zapuščajo prostorov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.