M. P. | 2. 9. 2022, 19:21

Kdo je do zdaj zbral več podpisov: Anže Logar ali Nataša Pirc Musar?

N1/Denis Sadiković

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi se pomerila v drugem krogu boja za naslednika Boruta Pahorja. Kaj sta povedala o svojih kampanjah in kaj Logar meni o SDS?

Kot je znano, se tako Anže Logar kot Nataša Pirc Musar v predsedniško tekmo podajata s podpisi podpore volilk in volilcev. Medtem ko je Logar v treh dneh zbral 12.000 podpisov podpore, Pirc Musarjeva med soočenjem v oddaji N1 STUDIO o zbrani številki podpisov ni želela konkretno odgovoriti.

"Natančnega podatka nimam, ker imamo način zbiranja podpisov drugačen," je na novinarjevo vprašanje o številki zbranih podpisov odgovorila nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica. V zaledju nima stranke, ki bi ji pomagala zbirati podpise, a ji "na nek način pomaga Piratska stranka, za kar se jim zahvaljuje."

"To terensko delo zbiranja podpisov poteka s prostovoljci, ampak zagotovo jih bom zbrala v roku.” 

Logar, poslanec SDS in zunanji minister v času vlade Janeza Janše, je bil prijetno presenečen nad odzivom ljudi na terenu. Pri zbiranju podpisov se je obrnil na strankarske kolege, ki so mu pomagali pri zbiranju podpisov. 

"Vesel sem podpore in pohval, ki jih dobivam,” je dejal Logar.

"Vesel sem podpore in pohval, ki jih dobivam,” je dejal Logar.

N1/Denis Sadiković

O volilnih pričakovanjih

Predsedniška kandidata sta bila soočena tudi z vprašanjem, kaj razumeta kot uspeh na volitvah. Ob tem sta oba povedala, da najprej računata na uvrstitev v drugi krog in da bi bil to že svojevrsten uspeh.

"Delam na tem, da se uvrstim v drugi krog, to bi bil zame uspeh in pa seveda tudi zmaga v drugem krogu."

"Delam na tem, da se uvrstim v drugi krog, to bi bil zame uspeh in pa seveda tudi zmaga v drugem krogu."

N1/Denis Sadiković

Logar pa je glede volilnih pričakovanj povedal, da si želi skozi kampanjo povezati Slovenijo in najti skupni jezik z različno mislečimi. "Da pa to lahko dosežem, si za uspeh štejem zmago na predsedniških volitvah."

Kaj pa dopis ministrstva za notranje zadeve?

Pirc Musarjeva je med soočenjem v oddaji N1 STUDIO pojasnila, da se v njenem volilnem štabu niso sami obrnili na ministrstvo za notranje zadeve, da bi naslov, na katerem zbira obrazce podpore volilcev za svojo predsedniško kandidaturo, objavili v uradnih prostorih na vidnem mestu. Po njenih besedah je za to zaprosil eden od domov za starejše, ki je vprašal za naslov, kam lahko pošljejo podpise podpore. Ponovila je tudi eno od že danih izjav v medijih na to temo, in sicer, da ima vsak to možnost in da ta praksa ni nova. 

"To navodilo je nastalo v času, ko je bil notranji minister Vinko Gorenak (SDS), in kolikor so meni zagotovili, je to povsem zakonita praksa."

Logar se je medtem v tej zadevi ogradil od izjav svojih strankarskih kolegov. “Želel bi si, da bi bila ta predsedniška tekma, tekma tistih, ki kandidirajo in ne tekma objav na družbenih omrežjih ali pa izjav posameznih ljudi,” je bil njegov komentar.

Bi Logar vodil SDS in čigavo podporo bi želela Pirc Musarjeva?

Na vprašanje Logarju, ali se v prihodnosti vidi na čelu stranke SDS, je nekdanji zunanji minister povedal, da za zdaj o tem ne razmišlja in da je z mislimi izključno pri predsedniški kampanji. “Jaz sem se vedno v politiki izogibal vprašanjem o špekulacijah," je odgovoril.

Pirc Musarjeva je dejala, da je bila nad odstopom Marte Kos presenečena, saj se je veselila prihajajočih soočenj z njo.

Pirc Musarjeva je dejala, da je bila nad odstopom Marte Kos presenečena, saj se je veselila prihajajočih soočenj z njo.

Bobo

Medtem je Pirc Musarjeva dejala, da bi bila v predsedniški tekmi vesela podpore Gibanja Svoboda. Ob tem pa je zanikala, da ji je bila s strani Golobove stranke že pred vstopom zagotovljena podpora pri kandidaturi.

“Z Golobom se nikoli nisem pogovarjala o predsedniških volitvah. Po parlamentarnih volitvah pa je zelo hitro prišlo v javnost, da je Marta Kos kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico republike,” pravi Pirc Musarjeva.

Tudi o aktualnem predsedniku 

Oba predsedniška kandidata sta izrazila mnenje, da je Borut Pahor dober predsednik. “Je edini politik v Sloveniji, ki je zasedal vse najvišje funkcije v državi. Ima ogromno nekega znanja, naredil je ogromno za Slovenijo na mednarodnem področju,” meni Pirc Musarjeva.

Profimedia

Tudi Logar je dejal, da je bil Borut Pahor dober predsednik. A kot pravi, ga želi "še nadgraditi v smeri aktivnejšega iskanja dialoga med posamezniki, še posebej na tistih področjih, ki so ključni za prihodnost države in predvsem v smeri boljšega sodelovanja."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord