N. V. | 17. 11. 2022, 14:04

Konec stresa zaradi parkiranja: na Obali odprli novo parkirno hišo

Mestna občina Koper

Sploh v poletnih mesecih smo Slovenci imeli nemalo težav pri iskanju prostega parkirnega mesta na Obali. Zdaj bo nekoliko lažje.

Za poslovno stavbo Barka pri vhodu v Luko Koper bodo popoldne odprli parkirno hišo, poimenovano Sonce. Potekalo bo slavnostno odprtje s koncertom skupine Tabu, so zapisali na spletni strani Mestne občine Koper.

V štirih etažah zgradbe s kovinskim skeletom in ploščami iz armiranega betona je 464 parkirnih mest. Občina je v gradnjo vložila 5,8 milijona evrov. Do konca leta bo parkiranje brezplačno.

Parkirna mesta so prilagojena širini sodobnih avtomobilov. 24 jih je namenjenih invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom.

Parkirna hiša stoji zunaj mestnega jedra, kakšnih deset minut hoda od Titovega trga. Na občini obljubljajo, da bo do središča mogoče priti z bolj trajnostnimi oblikami prevoza.

Tomaž Primožič/FPA

Stavba in okolica

Stavbo, ki ima fasado iz kovinskih palic, je gradilo podjetje Makro 5. Temelji dopuščajo morebitno gradnjo pete etaže, ki pa v trenutnih prometnih razmerah ni potrebna, ocenjujejo na občini in dodajajo, da nameravajo zato na strehi postavili sončno elektrarno.

Na občini poudarjajo, da dreves, ki so bila na nekdanjem parkirišču, niso posekali, ampak so jih presadili na Bonifiko.

Še več novosti v Kopru

Ob novi parkirni hiši sedanje občinsko vodstvo načrtuje gradnjo novega zdravstvenega doma.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol