16. 2. 2024, 17:20 | Vir: STA

Kordiš ne želi zapustiti stranke, s prstom kaže nazaj in očita ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Svet stranke Levica bo zvečer razpravljal o napetostih, ki so zavladale v stranki po zaostritvi odnosov z njihovim poslancem Miho Kordišem. Še pred prihajajočimi junijskimi evropskimi volitvami - o pripravah nanje bodo po pričakovanjih prav tako razpravljali danes - bodo tako poskušali strniti vrste in najti pot h konsolidaciji stranke.

Med člani stranke Levica so se odnosi še zaostrili po tistem, ko je poslanska skupina Levice na mandatno-volilno komisijo poslala predlog za razrešitev poslanca Kordiša iz vseh mest v delovnih telesih DZ, v katerih je bil član. Kot so pojasnili, so to storili zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini".

Po navedbah poslanske skupine je namreč Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev neizbrane kandidatke s pritiski na ostale poslance in organe stranke. Kordiša so ob tem pozvali k izstopu iz poslanske skupine, šef poslancev Matej Tašner Vatovec pa je ocenil, da bi moral Kordiš, če se bo stranka strinjala, da je Kordiševo ravnanje v nasprotju z njenimi načeli, odstopiti kot poslanec.

Koordinatorica stranke Asta Vrečko je obtožbe zoper Kordiša ocenila kot resne in izrazila trdno podporo ostalim poslancem.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Kordiš medtem iz poslanske skupine ne želi, prav tako ne iz stranke. Vse očitke zavrača in prst usmerja nazaj v lastno stranko, ki ji ob tem med drugim očita, da se je od vstopa v vlado ujela v "past divjega kadrovanja". Prepričan je, da se ga z izključitvijo iz delovnih teles DZ skuša utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč.

"V petek se bomo pogovorili o stvareh. To je stvar, ki jo moramo reševati znotraj stranke, ne pa medijski spektakel, da bo cela Slovenija razsodišče, kaj je in kaj ni prav," je za četrtkovo oddajo Tarča na Televiziji Slovenija dejala predsednica sveta stranke Nataša Sukič.

V stranki naj bi tako pričakovali predvsem iskren in odkrit pogovor, kako naprej. Po seji sveta pa bo torej jasno, ali bo stranki uspelo strniti vrste in zbrati dovolj moči za naslednjo politično bitko, junijske volitve v Evropski parlament.

Na slednje se sicer v stranki že pripravljajo, doslej so zaključili postopke evidentiranja. Po pričakovanjih bi danes tako lahko opravili pregled evidentiranih kandidatov, nato pa bodo odprta vrata za nadaljnje korake k oblikovanju kandidatne liste.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol