Uredništvo | 10. 2. 2024, 09:11

Kurentovanje na Ptuju: lani Ceca, letos Saša Matić in Dara Bubamara (kar ljudje želijo, to dobijo)

Bobo

Tudi letos na Ptuju ne bo manjkalo kurentovanja s tujim pridihom, a vendar so tako samo uslišali željam prebivalcev.

Že dodobra smo vkorakali v februar in tako se tudi vztrajno bližamo pustu, ki bo kot vsako leto v znamenju preobilice krofov in pustnega rajanja. Letos bo pustni torek padel na 13. februar, pustna sobota in nedelja pa bosta 10. ter 11. februarja. In seveda pusta ni brez znamenitega kurenta in kurentovanja. Kot vsako leto, se bo na Ptuju odvijalo kurentovanje, ki se je sicer začelo že 3. februarja, trajalo pa bo vse do 13. februarja. V času kurentovanja tako lahko pričakujemo številne povorke, plese v maskah, razstave ter seveda koncerte.

Ravno koncerti pa so tisti spekter, ki je naletel na začudenje. V programu Kurentovanja 2024 so namreč vključeni tudi mnogi tuji pevci. Tako so lahko oboževalci prisluhnili balkanskima pevcema Saši Matiću ter Faruku Pečenkoviću. Med drugim je oder zavzela tudi srbska pevka Dara Bubamara.

kurentovanje.net

Čeprav nekateri niso bili ravno navdušeni nad izbiro pevcev, pa je bila gonja vsekakor stokrat manjša kot lansko leto, ko je kurentovanje odprla ena in edina Ceca. Takrat se je na takratnem Twitterju razvnela prava huda debata, ki jo je začela Rosvita Pesek, kasneje pa se ji je pridružil tudi prvak SDS Janez Janša. Desni mediji in politiki so se sklicevali na to, da je treba poveličevati domoljubnost ter slovensko kulturo, ljudje pa so očitno imeli v mislih nekaj drugega. Kot je takrat povedal organizator programa Radia Tednik Ptuj Drago Slameršak, so za izbiro pevcev naredili anketo. Rezultati so tako jasni.

In tudi letos so organizatorji uporabili enak način. "Za nastop pevcev s področja Balkana smo se odločili na podlagi ankete, ki je bila narejena v mesecu oktobru lanskega leta in kjer so se anketiranci odločili, da želijo tudi nastopajoče iz tega področja," je zapisal Slameršak v svojem odgovoru.

M.P.

"V anketi sta v zgornji lestvici bila prav omenjena Matić in Bubamara. Na naših sedemdnevnih dogodkih nastopa pa je še zmeraj več slovenskih kot tujih glasbenikov," je dodal.

Ljudstvo je torej spregovorilo in želijo si raznoliko glasbo. Vsekakor pa bo vsak obiskovalec kurentovanja našel svojo zvrst, saj se bodo na odru mudili tudi Peter Grašo, Mi2, Miran Rudan, Čuki in drugi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol