A. B. | 28. 4. 2023, 16:47

Leto dni po tragični nesreči v Melaminu: res niso izvajali predpisanih smernic za varnost, s katerimi bi tovrstne dogodke preprečili?

BOBO/fotomontaža

V hudi nesreči je življenje izgubilo sedem ljudi. So zato krive pomanjkljive kontrole varnosti? 

Melaminu nadaljujejo rekonstrukcijo podjetja, pri čemer posebno pozornost namenjajo nadgrajevanju varnostnih sistemov najsodobnejšimi tehnologijami in uvajajo dodatne organizacijske ukrepe pri sprejemu surovin. Prizadevajo si tudi za vnovično vzpostavitev večine proizvodnih kapacitet, ki naj bi jih postopno zagnali do konca 2023. Ob tem podjetje išče možnosti za proizvodnjo novih proizvodov, ki ne vključujejo rabe nevarnih snovi, smo nedavno poročali. 

Kočevsko podjetje Melamin se je zato nedavno odločilo s pomočjo preliminarne študije po lanski hudi nesreči v obratu sredi Kočevja, v kateri je umrlo sedem ljudi, poiskati najprimernejšo lokacijo za preselitev proizvodnje. Pri pripravi dodatka bodo upoštevali novo merilo, to je oddaljenost 1500 in 3000 metrov od najbližjih naselij, vanj pa vključili tudi preverjanje mogoče lokacije na širšem območju Kleča.

Bojan Štefanič/Bobo/varnostna kamera/fotomontaža

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je zdaj izdalo poročilo o analizi izpusta nevarnih snovi in izdalo priporočila za preprečevanje podobnih nesreč v prihodnje. So v času nesreče pristojni v proizvodnji izpolnjevali vse smernice varnega dela? 

Poročilo dokazuje: kontrole se niso izvajale 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v svojem poročilu ugotavlja, da je bila eden izmed glavnih vzrokov za nesrečo v skladišču nevarnih snovi obrata Melamin eksotermna reakcija nekompatibilnih kemikalij. Stanje v času eksplozije ni bilo enako temu, ki so ga kot ugotovitev analize HAZOP navedli leta 2018, ko so izvajali ocenjevanje sprememb. Dejansko stanje na dan nesreče je bilo torej v neskladju s postopkom ocenjevanja nevarnosti v obratu 2021, ki vključuje navedeno HAZOP analizo. 

"HAZOP skupina odstopanja – da se vhodna kontrola ni izvajala, oziroma, če se je kdaj izvajala, pa se je prenehala izvajati, ni prepoznala. Glede na to, da je Kamlock spojko z adapterjem, ki se je uporabljala na dan nesreče, možno priključiti na vsak ISO kontejner s katerikoli nevarno snovjo, lahko pretakanje napačne kemikalije v EPI rezervoar prepreči samo zanesljiva vhodna kontrola," so pojasnili. 

Bobo

S tem so ugotovili, da glede na navedene ugotovitve ni razvideno, na podlagi katerih podatkov je HAZOP skupina zaključila, da je vhodna kontrola in neprileganje omenjenega priključka zagotavljata splošno varnost. 

"Delovna navodila so bila pripravljena pomanjkljivo, saj Melamin d.d. ni predložil navodila za delo, ki bi vsebovala postopek prepoznavanja dobavljene kemikalije s katerim, bi se zagotavljala vhodna kontrola," so zapisali v poročilu. 

Izdali so tudi več priporočil za preprečevanje podobnih nesreč v prihodnje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord