L. PA. | 4. 4. 2024, 12:03

Tujec oglaševal Ljubljano in domačine pustil brez besed (takšnih neumnosti pa že dolgo ne!)

Profimedia

Nizozemski turist je nad slovensko prestolnico navdušen zaradi miru, varnosti, živahnosti in raznolikosti. A o stroških bivanja ima rahlo napačne predstave ...

"Ljudje pogosto omenjajo Dunaj ali Melbourne kot najbolj prijetna za bivanje na vsem svetu, ampak mislim, da se motijo: v resnici je to mesto, v katerem je najboljše živeti," pravi nizozemski TikToker @bagshoesoff, ki je svojim spletnim sledilcem v enem od zadnjih posnetkov predstavil slovensko prestolnico Ljubljano.

Ljubljana ima po njegovih besedah "čisto vse, kar bi si lahko želel od mesta". Je mirna in varna, zvečer pa se kljub temu dovolj dogaja. "Čeprav so ulice ponoči tihe in mirne, je mogoče najti kul in raznolike predele s čudovitimi lokali, restavracijami in živo glasbo," je opisal.

Dodaten čar Ljubljani po njegovem daje to, da je v eni najbolj zelenih evropskih držav v bližini gora, gozdov in rek, pa tudi do morja je le dobra ura vožnje.

A kar je dejal potem, je osupnilo uporabnike družbenega omrežja, ki v Ljubljani dejansko živijo. Nizozemec je namreč prepričan, da so najemnine tu "nore" – v pozitivnem smislu! "Za čudovito enosobno stanovanje v mestu plačate 600 evrov," je navdušen. Informacije o najemninah je menda dobil skozi pogovore z lokalci in s pomočjo interneta.

@basgoesofff I felt so relaxed wandering the amazing streets of this city. #travel #europe ♬ Back On 74 - Jungle

"Kje si našel te informacije o cenah najema? Ljubljana ima ene najvišjih najemnin in nepremičninski trg ni reguliran," je uporabnika poučil eden od meščanov. Negativnih informacij na račun širjenja napačnih informacij v posnetku vsekakor ni manjkalo: nekateri so ga opomnili, da so cene ljubljanskih najemnin morda nizke za Nizozemce z višjim življenjskim standardom, a Ljubljančanom, ki povprečno zaslužijo med 1000 in 1500 evrov mesečno, poberejo več kot polovico zaslužka.

"Poleg tega so te cene, ki jih navajaš, že zastarele, za enosobno stanovanje zdaj plačaš med 700 in 900 evri s stroški," je zapisal še en Ljubljančan.

Nekateri so se spotaknili tudi ob njegovo opazko, da je Ljubljana "raznoliko" mesto, saj je njeno prebivalstvo še vedno v večini homogeno.

Morda vas zanima tudi:

Vsekakor pa Nizozemec, čeprav ima o Ljubljani nekoliko napačne predstave, ni edini, ki na družbenih omrežjih entuziastično promovira slovensko prestolnico.

V Ljubljano se tudi zaradi teh pozitivnih ocen steka vse več turistov, kar pa ima za domačine tudi negativne učinke: sploh prebivalci centra mesta opažajo, da so se z rastjo števila turistov povečale tudi gostinske, hotelirske in storitvene potrebe na tem območju, a pogosto na račun potreb stanovalcev, ki se v svojem okolišu ne počutijo več slišane in upoštevane.

Tako so nedavno zaradi hrupa recimo predlagali organizacijo civilne iniciative, v skrajnem primeru pa tudi kolektivne tožbe stanovalcev mestnega jedra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol