Uredništvo | 7. 2. 2024, 07:00

Ste v primeru materine smrti dolžni skrbeti za očeta, tudi če ste od kraja njegovega bivanja oddaljeni več kot 100 kilometrov?

Profimedia

Mamina oporoka v primeru njene smrti sinu določa skrb za očeta do smrti – se lahko temu kakorkoli izogne?

Mati je še za časa svojega življenja napisala oporoko, v katerem je svoje premoženje razdelila med svojega moža, sina in njegova dva otroka. Vendar ima dediščina v sinovem primeru še poseben pogoj: sin mora za očeta skrbeti in ga preživljati do smrti.

Ker je sin od kraja bivanja staršev oddaljen 130 kilometrov, ga zanima, kako je z uresničevanjem te točke v praksi – je za očeta dolžan skrbeti kljub razdalji?

Skrb za starše je obvezna

Po poročanju Siola skrb za starše ne glede na to, kar je zapisano v oporoki, določa družinski zakonik, in sicer so polnoletni otroci po svojih zmožnostih dolžni poskrbeti za starše in jih tudi preživljati, razen če sami nimajo dovolj za preživetje. Taka skrb je dolga najdlje toliko časa, kot so starši dejansko preživljali otroka.

Kljub vsemu, še pišejo, je to določilo bolj moralne narave, saj posebne sankcije niso predvidene. Avtorju zgoraj povzetega vprašanja so svetovali, naj zaradi oddaljenosti uredi, da mu je na razpolago nekdo od sosedov ali bližnjih za morebitna nujna opravila, kot so trgovina ali obroki.

Morda vas zanima tudi:

V prvem dednem redu zakonec in otroci

V omenjenem primeru gre sicer za oporočno dedovanje, v katerem mati oziroma babica vnukov vsakemu namenja enak delež.

Zakon o dedovanju pa v 11. členu sicer določa prvi dedni red, v katerem so zakonec in otroci pokojnika. Ti dedujejo po enakih deležih v primerih zakonitega dedovanja.

Vnuki ne spadajo v prvi dedni red, če so njihovi starši še živi. Sinu in možu tako pripadata nujna deleža na njunem oporočnem volilu.

Zakon o dedovanju določa tudi nujne dediče, in sicer so to pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec, piše Siol. Nujni dediči imajo pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati. Ta del zapuščine je nujni delež, ki bi ga v primeru zgoraj omenjene oporoke od vnukov lahko zahtevala sin in soprog.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije