N. V. | 18. 4. 2023, 17:15

Mariborska bolnišnica prekinja sodelovanje s študenti: "Ni čudno, da gremo vsi v Avstrijo"

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

In to v času, ko redno poslušamo, da močno primanjkuje kadra in da je zdravstveno osebje na robu zloma. 

Mariborski klinični center aprila prekinja sodelovanje z večino študentov. Najbolj naj bi bili na udaru študenti zdravstvene nege, torej bodoči medicinske sestre in zdravstveniki.

Sodelovanje naj bi v celoti prekinili s študenti prvih in drugih letnikov zdravstvene nege, ostalo naj bi le 40 odstotkov študentov tretjih letnikov. Trenutno je na oddelkih 87 študentov zdravstvene nege, večina bo torej morala oditi.

Študentska mesta mesta krčijo zaradi nižanja stroškov, so študentom pojasnili z vodstva. Iz javno dostopnih podatkov Ajpesa, objavljenih na začetku aprila, je razvidno, da je Univerzitetni klinični center Maribor lani imel približno 2,6 milijona evrov izgube, leta 2021 pa približno 1,3 milijona evrov izgube.

Zdravstveno osebje na robu zloma?

"Vidi se, da jim naše roke pridejo še kako prav, a so nas kar odslovili," je za N1 dejal študent. Spomnimo, iz slovenskih bolnišnic z dneva v dan prihajajo glasni alarmi, da močno primanjkuje kadra in da je zdravstveno osebje na robu zloma

Študent je dodal, da ga ne preseneča, da tudi zaradi takšnega odnosa študenti zdravstvenih smeri po končanem študiju zaposlitev raje poiščejo v Avstriji.

Mariborsko bolnišnico zapuščajo tudi bodoči zdravniki

Študenti medicine, bodoči zdravniki, pa medtem zaradi krčenja obsega dela sami zapuščajo Univerzitetni klinični center Maribor in denar služijo z drugim študentskim delom. Namreč pred kratkim so odstranili vstopno informacijsko in covid točko, kjer so več ali manj delali študentje. Tako so jim omejili možnosti in količino dela.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Čeprav je bilo krčenje po epidemiji pričakovano, študent medicine meni, da bi lahko njega in sošolce boljše integrirali v bolnišnično okolje, s čimer bi ubili dve muhi na en mah: "Po eni strani bi tako dobili potencialni kader in vsaj delno zapolnili manjkajoče kadrovske luknje, po drugi strani pa bi študentom s plačanim delom olajšali življenje."

Vodstvo odgovarja: "Racionalizirali bomo študentsko delo"

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sicer prizna, da so glede študentskega dela sprejeli določene omejitve, a pravijo, da se bodo kmalu povrnili v stanje pred epidemijo in racionalizirali študentsko delo. "Zavedamo se, da je pomoč študentov dobrodošla in na posameznih segmentih nujno potrebna. Posledično na ta način tudi pridobivamo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem svoje ustanove," so z vodstva povedali za N1.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord