K. Ž. , STA | 6. 2. 2024, 20:14

Matjaž Nemec udaril po organizatorjih Evrovizije: pričakuje isto držo kot pri Rusiji

Borut Živulović/Bobo

Matjaž Nemec je pozval Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Nedavno smo poročali, da je več kot tisoč švedskih umetnikov pozvalo EBU, naj Izrael izključi iz letošnjega tekmovanja za pesem Evrovzije. Organizatorji EBU so sicer dejali, da gre za glasbeni dogodek, ki ni politično obarvan, zaradi česar so tudi nasprotovali izključitvi.

Zdaj pa se je očitno debata premaknila tudi v politični svet, saj je 26 evropskih poslancev podpisalo pobudo, ki EBU poziva k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije 2024.

Med podpisniki je tudi slovenski poslanec Matjaž Nemec. "V teh dneh, ko številne države izbirajo, kdo jih bo zastopal na letošnji Evroviziji, se spopadi v Gazi prevešajo že v 5. mesec. Izraelska vojska še naprej silovito oblega dve tretjini enklave, pri čemer je bilo ubitih že več kot 27.000 civilistov, med njimi največ žensk in otrok. Nikakor ne smemo pozabiti, da okupacija palestinskih ozemlji traja že 77 let, na Meddržavnem sodišču v Haagu pa teče postopek zaradi zločina genocida proti Izraelu," je zapisano v pobudi.

Bobo

V zapisu še nadaljuje, da bi moral biti ta kontekst pomemben tudi za EBU "kot je bil politični kontekst pomemben za EBU že leta 2022, ko je iz Evrovizije izključil Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajine. Upravičeno! In zato poslanci iz več parlamentov v Evropi to isto držo pričakujemo tudi tokrat glede Izraela".

Preberite še:

"Delovanje EBU naj bi temeljilo na ustanovnem etosu solidarnosti in sodelovanja, zato verjamemo, da bi bila udeležba Izraela v očitnem nasprotju s tem. Zaradi vseh teh razlogov in z željo, da zavezništvo javnih medijskih hiš izpolni svojo javno dolžnost braniti pravico do obveščenosti in zagotoviti spoštovanje človekovih pravic, želimo podpisani poslanci in poslanke iz Evrope na eni strani izraziti naše najgloblje zavrnitev pranja apartheida in genocidnega režima Izraela do palestinskega naroda in na drugi strani pozivamo EBU k doslednosti uporabe enakih standardov pri odločanju," je zaključil evropski poslanec.

Profimedia

Med podpisniki pobude je tudi evropska poslanka Irena Joveva (Renew/Svoboda), ki sporoča, da že od začetka mandata, osebno pa tudi že prej, obsoja ravnanja in dejanja države Izrael v povezavi s Palestinkami in Palestinci. "Absolutno se strinjam z navedbami zveze, da naj Evrovizija ostane nepolitični dogodek - in ravno to je razlog za naš poziv. Standardi njihovih odločitev naj bodo enaki za vse. Izraelska vojska v Palestini izvaja etnično čiščenje, vojne zločine in genocid. Vse, kar od EBU zahtevamo, je doslednost in zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic," je zapisala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol