Ksenja Žnidaršič | 6. 2. 2024, 16:00

So pregrešno drage nepremičnine družine Žiberta vzbudile zanimanje preiskovalnih institucij? Odgovor vas bo presenetil

Žiga Živulovič jr./Bobo

Že ptički čivkajo, da nekaj tukaj ni v redu, toda ali jih preiskovalci sploh slišijo?

Afera "sodna palača" naj bi bila afera brez primerjave v slovenski politični zgodovini, konca pa še zmeraj ni na vidiku. Tako se v političnem svetu še vedno dogajajo pretresi, ki so malodane omejeni na stranko SD. Sprva se je s prstom kazalo na Dominiko Švarc Pipan, misleč, da je sama odgovorna za nakup, saj je ona tudi podpisala pogodbo. Toda medtem ko se je zgodba razvijala, se je Švarc Pipanova prelevila v vlogo mučenice in kljub "objektivni" odgovornosti za nakup, premierju Robertu Golobu ponudila svoj odstop. Zdaj javnost neučakano pričakuje razplet zgodbe, kot da je to nova močno pričakovana epizoda serije.

Žiga Živulovič jr./BOBO

A bolj kot sama saga okoli Švarc Pipanove je pozornost pritegnil generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert, ki je bil v nakup tudi neposredno vpleten. Čeprav je Žibert že odstopil, svoj odstop je upravičil z besedami, da želi s tem korakom stranko SD razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in na njegovo družino, pa v oči še vedno bode dejstvo, da ima družina zdaj nekdanjega generalnega sekretarja SD več kot dva milijona evrov v nepremičninah. Kot smo tudi mi poročali, je Žibertov oče za 1,4 milijona  kupil prestižno stanovanje v palači Schellenburg, denar zanj pa naj bi dobil preko hranilnice Lon, kjer so mu dobrosrčno odobrili kredit za 1,3 milijona evrov. Prav tako si je njegov oče privoščil še stanovanje v ljubljanski soseski Belle Vie Tivoli, kako je dobil denar zanj, je nejasno.

Aleksandra Saša Prelesnik

A občutek, da nekaj res ne "štima", prihaja iz dejstva, da je njegov oče solastnik lokala v ljubljanskem BTC, s katerim je leta 2022 ustvaril dobrih 7.000 evrov dobička, Žibertova mama pa je v istem letu imela le 13.000 evrov dobička, saj si lasti podjetje za prodajo različnih izdelkov. Zgodba se seveda še bolj zaplete: Žibertova starša imata namreč tudi status samostojnega podjetnika, vendar bilanc ne objavljata. V času najema kredita prav tako nista bila zavezanca za plačilo davka na dodatno vrednost, kar pomeni, da je vsak od njiju v enem letu pred tem kot samostojni podjetnik ustvaril manj kot 50.000 evrov prihodkov.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Zaradi vseh dejstev, ki so predstavljeni črno na belem, se vrstijo vprašanja, ali so sumljivi nepremičninski posli Žibertovih neposredno povezani s koruptivnim dogajanjem v stranki SD ter posledično z nakupom prostorov na Litijski 51.

Bobo

Tudi tisti, ki običajno radi tiščijo glavo v pesek, lahko takoj opazijo, da se v tem primeru dogaja nekaj nenavadnega in potencialno kaznivega. Ravno zaradi tega razloga smo se obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) ter jih vprašali, ali mislijo s svojim "nadobudnim" očesom pod drobnogled vzeti tudi delovanje Klemna Žiberta znotraj SD. Kot so zapisali, omenjene prijave niso prejeli. Prav tako so dejali, da sami niso pristojni za dotično področje in "če v dejanju prepoznate znake sume kaznivega dejanja, pa predlagamo, da to prijavite policiji". Enaka vprašanja smo nato naslovili tudi na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), odgovore nanje še čakamo in jih objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol