Uredništvo | 6. 2. 2024, 10:00

Ožigosana ministrica ponudila odstop, velik del javnosti pa jo še naprej podpira: "Dominika Švarc Pipan, ne dajte se!"

Žiga Živulovič jr./BOBO

Čeprav je zaradi odmevne afere ponudila odstop, Dominika Švarc Pipan več kot očitno še vedno uživa zelo veliko podpore med Slovenci.

Slovenska ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v središču medijske pozornosti, vse odkar so bile razkrite šokantne podrobnosti glede (predragega) nakupa nove sodne stavbe. Spomnimo, ministrstvo za pravosodje je tik pred koncem lanskega leta za 7,7 milijona evrov kupilo slabo vzdrževano stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, v katero se zarašča rastlinje, ima razbita okna in uničeno stavbno pohištvo. Cenilka Breda Zorko je leta 2019 za to stavbo izdelala trikrat nižjo oceno vrednosti in izrazito manjšo oceno površin. Razlika v ceni je kar 5 milijonov evrov.

Papirje za predrag nakup sodne stavbe je podpisala Švarc Pipanova. A sama trdi, da malomarno zapravljenih 7,7 milijona ni njena krivda. Zaupala je sodno zapriseženima cenilcema, ki imata jasno določene zakonske obveznosti: "Ne hodim po stavbah z metrom, zanašali smo se na izračune sodno zapriseženih cenilcev." Ogorčena nad razkritji je zaprisegla, da bo zadevi prišla do dna.

Med politiki nima podpore: ponudila je odstop

Kmalu po razkritju je SDS proti Švarc Pipanovi vložil interpelacijo, k odstopu pa jo je pozvalo tudi predsedstvo SD. A Švarc Pipanova kljub temu ni želela odstopiti. "Če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in se ne bo nič spremenilo," je bila prepričana.

Dominika Švarc Pipan ne uživa niti podpore svoje stranke.

Dominika Švarc Pipan ne uživa niti podpore svoje stranke.

Luka Dakskobler/Bobo

Švarc Pipanova je bila zelo motivirana, da zadevi pride do dna in razišče, kdo je ta projekt izbral. Dejala je, da vse bolj kaže na to, da je šlo pri omenjenem poslu za skrbno načrtovano protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Pri tem je prst uperila v posamezne uradnike ministrstva in tudi člane stranke SD, med drugim v generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan

Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Kar ministrica počne s svojimi izjavami – kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, manipulira in tudi laže ... Globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena," se je odzvala Fajonova. Švarc Pipanova pa je njen odziv videla kot paničen in dejala, da govori sam zase.

Ob vsem tem je marsikdo postavljal vprašanje: do kdaj bo premier Robert Golob še pustil, da mu ministrica pojasnjuje ozadje spornega nakupa? Pritiskom je Švarc Pipanova nazadnje vendarle podlegla. Včeraj je premierju ponudila odstop, kot smo že poročali. Pojasnila je, da je to storila zaradi napetosti tako v koaliciji kot tudi v njeni stranki ter očitkih o oklepanju ministrskega stolčka, zakrivanju sledi in vpletenosti v posel.

Ali bo predsednik vlade odstop sprejel, še ni znano. S Švarc Pipanovo naj bi se strinjala, da ostane na položaju, dokler bo potrebno, da se "situacija resnično razčisti, predvidoma dva do tri tedne".

Uživa neverjetno podporo ljudi

Na družbenih omrežjih je zaznati, da veliko državljanov Slovenije ne glede na vse močno podpira Švarc Pipanovo. Mnogim se zdi, da ima stranka SD nečedne posle, za katere so "pod vlak" vrgli ministrico, in jo podpirajo pri prizadevanjih, da razkrinka, kdo je v resnici "kriv" za predrag nakup.

Facebook/posnetek zaslona

Spet drugi so njenega ponujenega odstopa veseli, saj verjamejo, da bi morala prevzeti odgovornost in nehati kriviti druge.

Facebook/posnetek zaslona

Švarc Pipanova je državljanom že izrazila hvaležnost za podporo, ki jo te dni prejema v zelo veliki meri. Kaj pa menite vi? Je v aferi sodna stavba kriva ali nedolžna?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol