L. PA. | 5. 2. 2024, 12:00

Več kot 2 milijona evrov v nepremičninah za družino generalnega sekretarja SD: koliko okostnjakov bo še padlo iz omar v aferi sodna palača?

Žiga Živulovič jr. in Igor Kupljenik/Bobo

Nakupi so toliko bolj nenavadni, ker se ne skladajo z evidentiranim družinskim premoženjem ...

Zadeva "sodna palača", ki so jo nekateri poznavalci političnega dogajanja že označili za afero brez primerjave v slovenski politični zgodovini, še ni dobila epiloga.

Poleg tega, da še ni znano, ali bo pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan odstopila oziroma kdo bo prevzel krivdo za sporni nakup (to naj bi se zgodilo danes), so na dan priplavale tudi druge podrobnosti, denimo morebitna povezava med nakupom preplačane sodne stavbe in nepremičninami družine generalnega sekretarja stranke SD, Klemna Žiberta.

Ta naj bi bil v proces nakupa neposredno vpleten, saj je iz SMS-ov, ki si jih je s šefom kabineta ministrice izmenjal v tistem času, jasno, da ga je želel pospešiti, saj naj bi šlo za "zelo ugoden nakup", poleg tega pa je bil med akterji, ki so po besedah Dominike Švarc Pipan že zelo kmalu po izbruhu afere zamenjali mobilne telefone.

Ministrica je v zadnjem času že javno opozorila, da je Žibert tudi v preteklosti skušal vplivati na nekatere odločitve v njenem mandatu.

Poleg tega, da je oče sekretarja Žiberta kupil prestižno, 1,4 milijonov vredno stanovanje v palači Schellenburg, za nakup katerega so mu – pozor – na hranilnici LON odobrili kar 1,3 milijona kredita (na pojasnila, kako se je to lahko zgodilo, zaenkrat še čakamo), je v zadnjih letih, danes poroča Necenzurirano, kupil tudi stanovanje v ravno tako novozgrajeni ljubljanski soseski Belle Vie Tivoli. To je bilo v času, ko je Klemen Žibert delal na ministrstvu za delo kot svetovalec v kabinetu Anje Kopač Mrak.

Dve leti pozneje pa je njegova mati postala lastnica 1.800 kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča v Hrvatinih v slovenski Istri, na katerega ni vpisala hipoteke, tako da ni jasno, od kod je prišel denar za nakup. Pred nekaj meseci je zemljišče za 428 tisoč evrov prodala Matevžu Marcu, dolgoletnemu članu SD in nekdanjemu članu nadzornega sveta Elektra Slovenije (Eles).

Ministrica Dominika Švarc Pipan trdi, da je bila pri nakupu sodne palače zavedena.

Ministrica Dominika Švarc Pipan trdi, da je bila pri nakupu sodne palače zavedena.

Borut Živulović/Bobo

Nepojasnjeno bogatenje?

To je toliko bolj nenavadno, ker je imela družina pred tem dolga leta v lasti le eno nepremičnino v Župančičevi jami, poleg tega pa nihče od virov, s katerimi so se pogovarjali pri portalu Necenzurirano, ni seznanjen s tem, da bi sekretar Žibert – ki je, mimogrede, tudi vključen v ljubljansko politiko, saj je član mestnega sveta MOL – prihajal iz bogate družine.

Njegov oče je solastnik lokala v ljubljanskem BTC, s katerim je leta 2022 ustvaril dobrih sedem tisoč evrov dobička, mati pa lastnica podjetja za prodajo različnih izdelkov, ki je imelo istega leta le 13 tisoč evrov prihodkov, od konca letošnjega januarja pa ima blokiran račun. 

Morda vas zanima tudi:

Oba imata tudi status samostojnega podjetnika, a ne objavljata bilanc. V času najema milijonskega kredita nista bila zavezanca za plačilo davka na dodano vrednost, kar pomeni, da je vsak od njiju v 12 mesecih pred tem kot samostojni podjetnik ustvaril manj kot 50 tisoč evrov prihodkov.

Z novim posojilom hkrati poplačal staro in kupil novo stanovanje

Glede na navedeno bi Žibertov oče težko dobil bančno posojilo v višini vrtoglavih 1,3 milijona evrov, sploh ker tovrstnega posojila banke fizičnim osebam praktično ne odobrijo, a ga kljub temu je.

Čudežno se mu je uspelo izogniti celo pravilom za posojilo, vezanim na starost: banke načeloma želijo, da ga komitent odplača najpozneje do 75. leta, Žibertov oče pa bo ob zapadlosti posojila star pet let več. To pomeni, da je moral imeti ob zaprosilu za posojilo tudi poroka.

Še bolj zanimivo postane, ko v obzir vzamemo še eno informacijo, do katere so se dokopali novinarji Necenzurirano: v času nakupa stanovanja v Schellenburgu je bila s stanovanja v soseski Belle Vie Tivoli izbrisana hipoteka banke BKS.

To bržkone pomeni, da je te obveznosti poplačalo novo posojilo pri Lonu, toda nekje je moral kupec vzeti še več sto tisoč evrov, s katerimi je poravnal razliko med višino novega posojila in ceno stanovanja v Schellenburgu.

O tem, kje jih je Žibertov oče dobil in ali so vsi ti nakupi njegovih staršev dejansko kritje za Žibertove sumljive nepremičninske posle in posredno koruptivno dogajanje v stranki SD, na katero je namignila ministrica Švarc Pipan, pa zaenkrat lahko samo ugibamo ...