21. 2. 2024, 16:52 | Vir: STA

Ministrstvo o napačno diagnosticiranem raku ni bilo obveščeno

Bobo

Po današnjem razkritju še ene hude napake na Inštitutu za patologijo medicinske fakultete, se ministrstvo za zdravje sooča z izzivi pri obveščanju in nadzoru. Napačna diagnoza raka prostate izpostavlja potrebo po izboljšanju kakovosti in zakonodajnih okvirih v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Ministrstvo za zdravje in urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu o napačno diagnosticiranem raku prostate pred današnjimi objavami v medijih nista bila obveščena o tej napaki, čeprav so izvajalci zdravstvenih storitev to dolžni storiti v roku 48 ur, je povedal državni sekretar Marjan Pintar. Dodatna pojasnila so prejeli šele po medijskih objavah, ko je predstojnik Inštituta za patologijo Jože Pižem potrdil napako.

Ministrstvo za zdaj še ne more odločiti o uvedbi nadzora nad tem primerom, saj želijo "pridobiti vse relevantne podatke" pred kakršnimi koli odločitvami. V kolikor bodo okoliščine tega primera dovolj razjasnjene, morda tovrsten nadzor po njegovih besedah ne bo potreben. "Ne odrejamo nadzora čisto v vseh primerih morebitnih napak," je dodal. Poudaril je, da nadzor ni avtomatičen odziv na vsako napako, saj je cilj predvsem izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev, ne pa sankcioniranje.

V Sloveniji trenutno ni zakona, ki bi urejal kakovost v zdravstvu ali predpisoval sankcije za neobveščanje o napakah, čeprav je zakon v pripravi. Ministrstvo za zdravje želi s tem izboljšati kakovost zdravstvenega sistema in zagotoviti, da se iz vsake napake nekaj naučijo, s čimer bi se zmanjšalo število z napak.

Ob tem je Pintar zagotovil, da zdravstveni sistem ne razpada, skrb pacientov pa ni potrebna, saj imamo v Sloveniji kakovosten zdravstveni sistem. "Napake pri zdravljenju se dogajajo v vseh zdravstvenih sistemih in se dogajajo vedno," je dejal. Na ministrstvu poudarjajo, da je treba napake pravočasno prijaviti, da lahko primere analizirajo in poskušajo poskrbeti, da se napake dogajajo v čim manjšem obsegu.

Zaradi napačne diagnostike inštituta za patologijo so bolniku maja lani napačno diagnosticirali raka, na urološki kliniki UKC Ljubljana pa so ga nato operirali obsežneje, kot bi ga sicer.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave