16. 2. 2024, 18:20 | Vir: STA

Ministrstvo za zdravje: obžalujejo, da je prišlo do zamenjave tkivnih vzorcev bolnikov

Borut Živulović/Bobo

Zdravniška zbornica pravi, da je ob vsaki napaki v zdravstvu potrebna preiskava in ukrepanje.

V Zdravniški zbornici so ob primeru, ko so zaradi menjave vzorcev tkiv na Onkološkemu inštitutu Ljubljana napačnemu bolniku odstranili želodec, opozorili, da je ob vsaki napaki v zdravstvu treba najprej ugotoviti vsa dejstva. "Potrebna je preiskava in ukrepanje, da se takšni primeri ne ponovijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, so s konkretnim primerom seznanjeni le iz medijev. "Podpiramo pa pripravljenost organizacij, da se zadevo razišče, ugotovi, zakaj in kdo je zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov, ter zadevo transparentno predstavi vsem udeleženim ter javnosti," so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da je treba ob vsaki napaki v zdravstvu najprej natančno razjasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine. "Sistemski nadzor, ki ga lahko izpelje ministrstvo za zdravje, lahko pregleda celoten postopek in preveri odgovornost zdravstvenih delavcev različnih strok, zato vanj svoje člane imenujejo vse strokovne organizacije," so še pojasnili.

Bobo

Na ministrstvu za zdravje pa obžalujejo, da je prišlo do hude napake, zamenjave tkivnih vzorcev dveh bolnikov. V odzivu so zapisali, da se zavedajo resnosti situacije, ki vpliva na paciente, njihove svojce in tudi zdravstveno osebje. Vse vpletene institucije bodo pozvali k uvedbi internega strokovnega nadzora. Na ministrstvu so bili o zamenjavi histopatološkega materiala obveščeni v četrtek s strani izvajalca zdravstvene dejavnosti, ko je opozorilni nevarni dogodek prijavil po predvidenem protokolu.

Slednji sicer nalaga izvajalcem, da najkasneje v 48 urah po dogodku oziroma po odkritju anonimizirano sporočijo opozorilni nevarni dogodek na urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, v svoji organizaciji pa v roku 45 dni izvedejo analizo vzrokov in načrt ukrepanja. Poročilo o realizaciji ukrepov, predvidenih za preprečitev morebitnih podobnih odklonov, morajo v treh mesecih po dogodku poslati na omenjeni urad.

Na ministrstvu so še zapisali, da protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti. "Je pa prav, da je javnost obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi," so dodali.

Na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana so bolniku odstranili želodec, a nato ugotovili, da nima rakavih celic. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik. Na OI so izvedli interni strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so bolnika obravnavali skladno z vsemi protokoli, ki veljajo za histološki izvid, po katerem je odstranitev organa potrebna. Medicinski center Barsos, kjer je prišlo do menjave tkiv, pa je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol