A. B. | 16. 2. 2023, 20:40

Mnogi prebivalci so od strahu bežali iz stavb: tla naj bi se po besedah seizmologa v Sloveniji tresla še nekaj dni

Profimedia

Le deset dni po uničujočem potresu so se tla stresla tudi v Sloveniji. Strokovnjaki opozarjajo, da aktivnost ni zadnja, od prvega potresa, ki smo ga začutili pri nas, pa so se zvrstili še trije.

Hrvaško je v četrtek stresel potres. Čeprav je bil epicenter potresa 10 kilometrov pod morsko gladino pri hrvaškem otoku Krk in kar 110 kilometrov južno od Ljubljane, so ga čutili številni prebivalci naše države. Nekatere je močno prestrašil, čutili smo ga tudi v 5. nadstropju uredništva Metropolitan.

Potres je stresel z magnitudo 4,8, po evropski potresni lestvici je bila njegova intenziteta ocenjena na VI. stopnjo. 

Seizmolog z agencije za okolje Miha Lanjšček je za N1 pojasnil,da se bodo tla v Sloveniji tresla še nekaj dni, hkrati pa poudaril, da lahko tovrstni potresi povzočijo manjše poškodbe na stavbah, zaradi katerih se ljudje prestrašijo in zbežijo na prosto. Glede na podatke dostopne na Arsu, je potres prijavilo 1573 prebivalcev Slovenije. 

Arso potresi/posnetek zaslona

"Če bo prišlo do nobih potresov ali potresnih sunkov, ne moremo napovedati," je povedal Lajnšček in dodal, da se bodo tla še zagotovo tresla nekaj dni. Od trenutka, ko smo v Sloveniji čutili prvi potres, so se tla pri nas stresla še trikrat, v obdobju med pol peto in peto uro popoldne. Dva izmed njiju sta po evropski potresni lestvici glede na intenzivitero ocenjena na 3. stopnjo. 

Slovenija in širša okolica spadata pod zmerno potresno aktivna območja

"Od Ilirske Bistrice do otoka Krk poteka prelomnica. Vendar je nekoliko severneje še ena prelomnica. Ne ve se, kateri prelomnici pripada ta potres," je razložil, zaradi česar območje Ilirske Bistrice spada med eno najbolj potresno aktivnih območij. 

Od potresa v Petrinji sta sicer minili že skoraj dve leti, a se tla tam še vedno tresejo. Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je za Večernji list pojasnil, da v tem delu Evrope beležijo pogostejšo seizmično dejavnost. "Vse se povezuje. Potresi v Romuniji, ki so se zgodili v zadnjih dneh, in potresi na našem območju niso povsem ločeni," zato potrjuje, da so ti potresi neposredno povezani s potresi v Turčiji: "Ko rečem neposredno, mislim na to, da eno povzroča drugo. Vendar je Zemljina skorja zaprt sistem, energije in sile se prenašajo. V tem kontekstu nismo popolnoma ločeni od preostale Evrope in Balkanskega polotoka." Kljub temu je Lajnšček k temu pripomnil, da potresna aktivnost ne odstopa od dolgoletnih evropskih povprečij.