18. 7. 2022, 07:00 | Vir: STA

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo klimatsko napravo?

Profimedia

Klimatske naprave so vedno bolj učinkovite, a strošek za elektriko, ki jo porabijo za delovanje, zaradi naraščajočih cen nikakor ni zanemarljiv.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zato potrošnikom ponujajo spletno orodje, s katerim je mogoče še pred nakupom izračunati energijsko učinkovitost naprave. Podobno velja za sušilne stroje. 

Spletno orodje Clear-X je dostopno prek spletnih strani ZPS, z njegovo pomočjo pa je mogoče izračunati, kolikšen je prihranek ali izguba v primerjavi z najbolje in najslabše ocenjeno napravo na testu ZPS.

"Vse, kar potrebujete, je podatek o letni porabi električne energije za napravo, ki ga najdete na energijski nalepki," so sporočili iz zveze potrošnikov.

Najslabše ocenjena klimatska naprava na testu ZPS denimo na leto porabi 495 kWh električne energije, najbolje ocenjena pa 291 kWh.

Najslabše ocenjeni kondenzacijski sušilni stroj medtem na leto porabi 670 kWh, najbolje ocenjeni pa 177 kWh električne energije.

Razlike so torej občutne. Kot pravijo na ZPS, je za energijsko bolj učinkovito napravo res treba odšteti nekoliko več, a se nakup v njeni življenjski dobi povrne s prihranki - v prvi vrsti z manjšo porabo energije in s tem z manjšimi stroški za elektriko, zanemariti pa ne gre niti manjšega vpliva na okolje. "Zato se splača preveriti, kako energijsko potratna je naprava v vašem domu," dodajajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord