P.M. | 17. 7. 2023, 07:01

Odločitev bo poslej lažja: poletna novost postreže tudi s skritimi kotički Slovenije

Profimedia/fotomontaža

Dober predlog za izlet vedno prav pride, a poleg dobre volje je dobro imeti tudi prave vire informacij.

Za uporabnikom prijazno odkrivanje skritih slovenskih kotičkov je Turistična zveza Slovenije letos poskrbela z novo aplikacijo za pametne telefone Moj izlet.si. Ta ima eno najbolj obsežnih baz podatkov o lokalnih znamenitostih, doživetjih, pohodnih poteh in drugih koristnih informacijah. Poleg tega omogoča popolno prilagoditev izleta glede na želje in interese uporabnika in je enostavna za uporabo.

Profimedia

Najboljši lokalni namigi

To poletje bodo na svojih spletnih straneh vsak teden objavili tudi nov namig za izlet po meri domačinov. Kot prvo tovrstno destinacijo iz te serije priporočajo obisk Grosuplja.

Profimedia

Tu si je med drugim mogoče ogledati muzejsko lokomotivo, protiturški tabor iz 15. stoletja nad Cerovim in Županovo jamo ali pa sprehoditi po naravoslovni učni poti Po sledeh vodomca.

Poletno ocenjevanje destinacij

Na terenu se mudi tudi strokovna komisija akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna, v okviru katere kraji, kampi, tematske poti in drugi ponudniki tekmujejo v urejenosti in gostoljubnosti. Ocenjevanje bo trajalo do sredine septembra, zmagovalce pa bodo razglasili na dnevih slovenskega turizma, ki bodo v Novi Gorici med 13. in 15. novembrom.

V okviru akcije bo strokovna komisija ocenila 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 28 mest ter 19 jeder, osem turističnih krajev, osem zdraviliških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 26 tematskih poti.

"Strokovna komisija natečaja prebrska vsak kotiček očarljive Slovenije, da bi vam omogočila nepozabno doživetje. Kot varuhi bogate slovenske dediščine iščemo destinacije, ki ohranjajo svojo kulturno avtentičnost," je v sporočilu za javnost zapisala sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Burger.

Tematske poti

Glede tematskih poti je podpredsednik turistične zveze Jože Prah izpostavil, da so pomembne tako z vidika varstva narave kot razpršitve turističnih tokov. "Imamo kar 700 poti, kar je približno 5600 kilometrov," je dejal in dodal, da želijo zanje vzpostaviti enoten register in zagotoviti sistemsko financiranje.

Profimedia

Kot primer dobre prakse je izpostavil planinske poti, saj jih je registriranih že 10.000 kilometrov, za njihovo vzdrževanje pa je država letos prvič namenila 400.000 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol