N. V. | 8. 9. 2023, 14:58

Težji je najem kot nakup: najemodajalci v Sloveniji z neverjetnimi zahtevami

Profimedia

Pogajalska moč najemnikov je v Sloveniji nična. Za nizek standard stanovanj so Slovenci primorani tolerirati marsikaj ...

Iskanje primernega najemniškega stanovanja je zaradi premajhne ponudbe in velikega števila iskalcev velik izziv. Moč je izrazito na strani lastnikov stanovanj, ki lahko izkoriščajo premajhno ponudbo na trgu in imajo zato neverjetne zahteve.

Marsikdo stanovanja ne želi oddati lastnikom hišnih živali ali družinam z (majhnimi) otroki. Mnogi ne želijo oseb, ki kadijo. V enem od trenutno aktualnih oglasov na Nepremicnine.net piše, da stanovanje ni primerno za študente. Obstajajo tudi takšni, ki ne želijo, da v njihovem stanovanju biva tujec.

V očeh najemodajalcev bodo otroci ali živali njihove nepremičnine uničili in niti ne dajo priložnosti, da posamezne interesente osebno spoznajo, poroča N1. Nekateri menijo, da otroci predstavljajo nevarnost pri morebitni odpovedi najemne pogodbe, da matere samohranilke ne bodo sposobne plačevati najemnine … Nekateri najemodajalci se izogibajo študentov, ker bi lahko organizirali zabave in povzročili škodo na pohištvu, tujce pa najemodajalci zavračajo, saj jih je težje izterjati, če ne plačujejo najemnine, skrbi pa jih tudi, da bo v stanovanju na koncu živelo več oseb, kot jih je prijavljenih.

Predsodkov je skratka veliko. Stanje je celo tako hudo, da nepremičninski poznavalci trdijo, da je najem primernega stanovanja težji kot pa nakup.

Najbolj zaželeni najemniki

Za najemodajalca je najbolj zanimiv najemnik, ki je finančno dobro situiran in redno zaposlen ter po drugi strani umirjen, skrben in odgovoren. Najbolj zaželeni najemniki so tako pri oddaji garsonjer in enosobnih stanovanj posamezniki z dobro službo, po možnosti nekadilci, brez hišnih ljubljenčkov. Pri oddaji dvosobnega stanovanja je kot najemnik običajno najbolj zaželen par, pri oddaji tri- ali večsobnega stanovanja pa družina – starši, najraje s samo enim otrokom, prav tako nekadilci brez hišnih ljubljenčkov.

Primanjkuje stanovanj

Najemniški nepremičninski trg v prestolnici je v velikem neravnovesju, primanjkuje predvsem manjših in dvosobnih stanovanj do 900 evrov mesečne najemnine. Težave in neravnovesje se vlečejo od zakona, ki ga je uvedel Miha Jazbinšek v devetdesetih, ki je omogočal, da so lahko Slovenci takrat kupili stanovanja po izredno nizkih cenah, ki niso bile tržne. Zaradi tega je bilo skozi leta malo povpraševanja po najemniških stanovanjih, najemniški trg se pri nas ni razvil.

Pogajalska moč najemnikov je tako v Sloveniji zelo omejena, če ne celo nična. Za nizek standard stanovanj so Slovenci primorani tolerirati vedno višje najemnine, vdore v zasebnost in omejevanje uporabe stanovanja. Lastniki si namreč dovolijo, da zelo pogosto prihajajo v stanovanje, komentirajo urejenost stanovanja, predavajo o tem, kako zračiti, čistiti in kuhati.

Profimedia

In kako bo država rešila nastalo situacijo? Obupne razmere bodo rešili zgolj z urejenim sistemom stanovanjske preskrbe, kar pa je povezano z gradnjo javnih neprofitnih najemnih stanovanj, progresivnega nepremičninskega davka za omilitev špekulativnega dogajanja in podporo sodobnim oblikam stanovanjske preskrbe, kot so stanovanjske zadruge ter bivanjske skupnosti za študente in starejše. Brez močnega sistema zagotavljanja neprofitnih stanovanj bo namreč na najemnem trgu vedno obstajalo izrazito neenakovredno razmerje moči, ki bo lastnikom pomagalo do vedno večjih zaslužkov, najemnike pa potiskalo v vedno večjo bedo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord