6. 5. 2022, 10:51 | Vir: STA

Nas čaka ponovna podražitev? Se bomo kmalu še dražje vozili?

Bobo

Od začetka leta se je nafta podražila za dobrih 40 odstotkov. Kako bo to vplivalo na cene naših goriv?

Cene nafte so se zvišale. Na trgovanje vpliva napoved embarga na rusko nafto, ki jo je v novem svežnju sankcij proti Rusiji predlagala Evropska komisija. Odmeva tudi novica, da bodo ZDA jeseni začele polniti strateške rezerve črnega zlata. Od začetka leta se je nafta podražila za dobrih 40 odstotkov.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom junija je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 108,58 dolarja, kar je 32 centov več kot v četrtek. Severnomorska nafta brent za dobavo v juliju pa se je podražila za 33 centov na 111,23 dolarja.

Kako bo to vplivalo na oskrbo Slovenije z naftnimi derivati?

Naša država je na tem področju 100-odstotno odvisna od uvoza. Na Petrolu pojasnjujejo, da Rusija neposredno pri njihovi nabavi goriv predstavlja zanemarljiv delež. Drugače je s posrednimi učinki morebitnega embarga. Petrol namreč naftne derivate prek največjih svetovnih trgovcev kupuje v sredozemsko-črnomorskem bazenu. V njem je 40 odstotkov naftnih derivatov iz Italije, 40 odstotkov iz Grčije, 20 odstotkov pa od drugod, so zapisali na 24ur.

Bobo

Koliko v velikih rafinerijah ob Sredozemlju in Črnem morju predelajo ruske nafte, na Petrolu ne vedo, so povedali za 24ur.com, saj rafinerije tega podatka ne razkrivajo. Je pa kar nekaj velikih rafinerij – na primer na Siciliji, v bolgarskem Burgosu in v srbskem Pančevu – v ruski lasti in od teh držav bo odvisno, kaj bodo storile, če rafinerije ne bodo želel predelovati nafte, ki ni ruskega izvora.

Zelo verjetno bi za zagotovitev oskrbe prišlo do podržavljenja, pomembno bo tudi, kako hitro se bodo igralci v primeru embarga prilagodili in vzpostavili nove dobavne poti. Prav tako se napoveduje kar nekaj izjem od embarga za države, kot so Madžarska, Slovaška, Bolgarija, Češka.

Če bo prilagoditev na nove razmere hitra, je pričakovati kratkoročen vpliv na nadaljnjo rast cen goriv in dobave. Te trenutno po zagotovilih Petrola potekajo normalno in brez zamud, do katerih je prihajalo marca.

Največji naftni trgovec v državi ima dolgoročne nabavne pogodbe za ocenjene potrebe, sklenjene do konca leta, in pričakuje njihovo uresničitev. Za maj so dogovorjene dobave fiksne.

Cene pogonskih goriv še naraščajo

O podražitvah se bodo danes pogovarjali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Cene 95-oktanskega bencina in dizla so se namreč po prvomajskem zaključku 45-dnevne cenovne regulacije ta teden še dvignile. O njihovih dogovorih bomo poročali tudi pri nas. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.