3. 5. 2022, 20:45

Kdo novo vlado poziva k takojšnjemu reguliranju cen pogonskih goriv?

Bobo/uredništvo/fotomontaža

Zmagovalec volitev je bil v svojem nagovoru jasen, da ni nikakršnega razloga za visoke cene goriv in da vidi sume kartelnega dogovarjanja. Kako se je na njegove besede odzval predsednik sekcije za promet Obrtno-podjetniške zbornice?

Robert Golob, ki velja za najverjetnejšega novega mandatarja slovenske vlade, je na novinarski konferenci s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mesecem spregovoril tudi o cenah naftnih derivatov. Po njegovih besedah gre za "nagajanje."  

"Vlada se maščuje ljudem, ker jih niso izvolili, zato naj plačujejo višje cene. Vsi bombončki so bili dani na vrvici in zdaj, ko so volitve mimo, so jih umaknili. To smo pričakovali. Pri podražitvah je tako, da ko trg ne deluje, kar v Sloveniji ne deluje, nastopi čas za pametno regulacijo,"

"Opaziti je sume kartelnega dogovarjanja ..." 

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Golob opozoril, da so cene pogonskih goriv pri trgovcih z naftnimi derivati "neverjetno usklajene." Kot je dejal, so te pod drobnogledom njihovih pravnikov in opozoril, da je mogoče zaznati sume kartelnega dogovarjanja. 

»Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali agencijo za varstvo konkurence, da ukrepa proti trgovcem. Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analizo,« je še dejal. 

Kaj o Golobovih besedah meni predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek: "Če g. Golob tako pravi, je že nekaj na tem."  

STA foto

"Svetovne zaloge so iste, zato ni nikakršnega razloga za to, da bi bile cene goriv, nafte, plina in elektrike tako visoke. To so špekulacije in evropska politična kriza, ki nastaja zaradi vojne v Ukrajini," je jasen Pišek. 

Sta foto

Kot nam je pojasnil, gre po njegovem za špekulacije in dodal, da mora nova vlada "takoj uvesti regulacijo cen pogonskih goriv" in ostalih navedenih virov.

Pišek je zaradi rekordnih cen goriva prevoznike pozval k podražitvi prevozov za vsaj 10 odstotkov, saj se bodo sicer prevozniška podjetja znašla v likvidnostnih težavah, poročajo na RTV Slovenija. 

Prosili smo ga za pojasnitev, ali res odobrava višanje cen prevoznikov: "Ne, višanja cen ne odobravam. K dvigu cen sem jih pozval, da naj cene dvignejo le zato, ker se bodo sicer s koncem meseca znašli v rdečih številkah." 

Pri tem je še pojasnil: "Tudi sam imam transportno-logistično podjetje. Za nas bi tovrstno zvišanje na mesečni ravni pomenilo dodatnih 80.000 evrov. Če ne zvišamo cen, smo v pol leta v stečaju." 

Avtoprevozniki vladi očitajo, da njihove zahteve niso vključene v tretji sveženj ukrepov pomoči. Če z vlado v 48 urah ne najdejo skupnega dogovora so napovedali tudi stavko. Govori Peter Pišek iz Sekcije za promet pri @OZSaktualno pic.twitter.com/4k0X5WblXf

Regulacija cen naftnih derivatov je po Piškovem mnenju kratkoročno edina in nujna rešitev, vendar so na gospodarskem ministrstvu drugačnega mnenja, saj pravijo, da so razmere na trgih normalne. Vendar ni tako, saj so v nekaterih državah, na primer na Malti ali na Madžarskem, cene precej nižje, je še dodal prvi mož sekcije za promet, ki je imel s podražitvijo samo v svoji floti danes za 35.000 evrov višje stroške, so zapisali na RTV Slovenija.

Predsednika vlade ob tem poziva, naj avtoprevoznike in obrtnike sprejme takoj, ob tem pa dodaja, da o ostrejših dejavnostih za zdaj še niso razmišljali. O problematiki bodo več povedali na načrtovani petkovi novinarski konferenci.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ