P.M. | 12. 11. 2022, 06:00

National Geographic v Sloveniji našel pravo "hišo zmajev"

Profimedia

"To je najbližje, kar se boste v življenju približali temu mogočnemu bitju iz pradavnin," so prepričani.

Ne letijo in ne bruhajo ognja, živijo lahko več kot sto let, od tega deset let tudi brez hrane. V Sloveniji so "dolgorepa, slepa bitja resnična in živijo pod apnenčastimi griči Postojne", je nedavno zapisala britanska edicija revije o naravovarstvu National Geographic.

Slepi vodni močeradi iz slovenske votline

Televizijski gledalci so se v zadnjem desetletju seznanili z izmišljenimi zmaji v nadaljevanki Igra prestolov (Game of Thrones), je uvodoma zapisala avtorica članka Rebecca Toy. A ne v Sloveniji, kjer ena najbolj raznolikih jam na svetu razkriva prave čudeže podzemnega življenja.

"Med črički, stonogami in hrošči tu vladajo tudi mladi zmaji, obiskovalci pa si jih lahko ogledajo v kompleksu Postojnske jame na slovenskem Krasu."

Bobo

Te brezoke ribice so stoletja veljale za potomce skritih zmajev na Slovenskem, preberemo v članku. "Tudi zdaj ostajajo skrivnostni, saj jih je Svetovna zveza za varstvo narave zaradi pomanjkanja podatkov uvrstila med ogrožene živalske vrste."

Navdih številnih legend

National Geographic navaja, da jamo, ki se nahaja manj kot uro od glavnega mesta Ljubljane, letno obišče več kot 40 milijonov ljudi. "Preden si ogledajo človeško ribico, se jih večina odpravi na 90-minutno turnejo mimo bleščeče belih stalagmitov in skozi dvorane, osvetljene z lestenci iz muranskega stekla."

Profimedia

"Znanstveniki skušajo ugotoviti, koliko jih zanesljivo še živi na njihovem drobnem ozemlju dinarskega krasa, ki se razteza vzdolž jadranske obale od severne Italije do Albanije."

Zmaji že dolgo napajajo legende in literaturo, a Slovenija svojo ljubezen do njih postavlja na novo raven. Strašljiva bitja z gobcem lahko vidite povsod, rjovejo na ikoničnem ljubljanskem mostu, prekrivajo pokrove odtokov in se mimoidočim smejijo s poslikav ulične umetnosti, še navede avtorica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord