N. V. | 2. 12. 2022, 17:41

Ne nasedajte: spletni goljufi so celo ukradli identiteto bodoče predsednice

Bobo

Pirc Musarjeva naj bi vsakemu Slovencu ponudila priložnost za zaslužek. "Ne nasedajte pravljicam," opozarjajo strokovnjaki, ki so razkrinkali spletne prevarante.

V zadnjem času je vse več investicijskih prevar. V zameno za investicijo obljubljajo velike zajamčene zaslužke brez tveganja.

Investicijske prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave.

Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov. Zdaj so spletni goljufi začeli zlorabljati tudi novičarske portale, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

Lažna novica o bodoči predsednici

Tokrat so si sposodili kar bodočo predsednico države Natašo Pirc Musar in novičarski portal MMC. V naslovu obljubljajo: Nataša Pirc Musar je vsakemu Slovencu ponudila priložnost za zaslužek

"Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev," pri programu Varni na spletu opozarjajo naj "ne nasedamo praviljicam". Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse.

Zaplete se pri izplačilu

Prepričati vas želijo z enostavnim postopkom investiranja, saj naj bi celotno trgovanje temeljilo na avtomatiziranih programih z zajamčenim donosom. Po začetnem plačilu, ki običajno znaša 250 evra, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki vam kaže izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev.

V dokaz, da ne gre za prevaro, vam lahko na začetku omogočijo prenakazilo manjšega dela prikazanega zaslužka na vaš bančni račun, s čemer vas poskušajo prepričati v nakazila večjih vrednosti.

Na lažni trgovalni platformi prikazujejo strmo rast premoženja, da bi vi v želji po še višjem dobičku vložili še več denarja. Vendar pa so grafi in ostali podatki, ki jih vidite na trgovalni platformi, ponarejeni, saj goljufi grafe rišejo kar sami.

K dodatnim nakazilom vas želijo prepričati tudi preko izredno pogostih in agresivnih telefonskih klicev. Ko želite zasluženi denar končno prenakazati na svoj bančni račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od vas zahtevajo vedno nova in nova sredstva za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja … Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila, vi pa ostanete brez vsega.

Ker se zneski ogoljufanih žrtev gibajo tudi do več deset tisoč evrov, vas še enkrat opozarjamo na pomen dodatne previdnosti, ko se podajate v svet kriptovalut in investicijskega poslovanja.

Ste bili žrtev prevare?

  • Če še niste nakazali denarja, enostavno prekinite vso komunikacijo z goljufi. Ne odzivajte se na njihove klice, tudi če vam grozijo.
  • Če je prišlo do oškodovanja, goljufijo nemudoma prijavite na policiji. Prijavo lahko podate osebno na lokalni policijski postaji, preko klica na 113, pisno, po elektronski pošti ali preko e-uprave.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol