N. V. | 22. 11. 2022, 18:19

Nova epidemija? NIJZ izdal opozorilo, zaznali so povečano število salmoneloz

Profimedia

Poteka intenzivna epidemiološka preiskava, na podlagi do sedaj zbranih podatkov pa so že bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji, so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več infomracij in druge podrobnosti bodo znane predvidoma že 23. novembra.

Nova epidemija?

Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v preteklih dneh epidemiološki službi inštituta sporočeno povečano število prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo različne območne enote inštituta: Ravne, Murska Sobota in Celje. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan.

Po dosedanjih podatkih je trenutno potrjenih deset primerov.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi informacij, prejetih s strani epidemiološke službe, pričela s poizvedovanji in inšpekcijskim nadzorom. Podatki so še v postopku zbiranja in preverjanja. Na podlagi do sedaj zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi, so sporočili z ministrstva.

Podatki o tedenskem spremljanju kampilobakterioz in salmoneloz so dostopni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Je kriv biftek?

Medtem je trgovec Lidl iz prodaje odpoklical Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na prisotnost bakterije Salmonella.

Serijska oznaka izdelka je 246404. Proizvajalec stranke poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo.

Lidl Slovenija

Lidl tako kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Salmoneloza

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi.

S salmonelami je lahko okuženo na primer surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.

Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi. 

Preprečevanje bolezni

  • Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
  • Potrebo je preprečiti tako imenovano navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 stopinje Celzija. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
  • Skrbimo za dobro osebno higieno –  umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.