20. 5. 2022, 16:04

Nova Gorica: nova stanovanja razgrabljena v trenutku!

Profimedia/Novogradnje/fotomontaža

Odprte in načrtovane projekte duši rast gradbenih stroškov, medtem pa se cene starih stanovanj dvigajo čez vse razumne meje.

V Novi Gorici je povpraševanje po stanovanjih bistveno večje od ponudbe, medtem ko zaradi podražitve gradbenega materiala in dela, čas ni naklonjen stanovanjski gradnji. Zaradi navedenih dejavnikov cene stanovanj v Novi Gorici presegajo vse meje, poročajo Primorske novice

“Vsa stanovanja se prodajo zelo hitro. Zdaj gredo že starogradnje v prodajo po 2400 do 2500 evrov na kvadratni meter,” je povedala Urška Semenič, direktorica nepremičninske agencije Renes za Primorske novice.

Svetla točka v tej zgodbi je Vila Panovec, ki jo je podjetje VilaVi zgradilo na robu mesta, s pogledom na mestni gozd Panovec. Trinadstropni objekt s pripadajočim kletnim delom in s 15 stanovanji je končan in stanovalci prav te dni prevzemajo stanovanja. Ta so velika od 45 do 130 kvadratnih metrov.

Kako veliko je zanimanje za stanovanja, kaže tudi podatek, da so bila vsa stanovanja prodana že v predprodaji.

Stanovanja so bila prodana po cenah od 1700 do 2100 evrov na kvadratni meter, naložba pa se je zaradi podražitev gradbenega materiala v času covida podražila za približno deset odstotkov, dodajajo v Primorskih novicah.

Cena gradnje samo še navzgor

Cene gradbenih materialov se višajo, dobavni roki pa zamikajo. Poleg tega se draži tudi cena delovne sile, čemur morajo gradbinci prilagajati tudi svoje cenik. 

Cena železa se je s 60 centrov za kilogram (brez davka) povzpele tudi do 1,60 evra za kilogram, trenutno pa se se giblje okrog 1,30 evra. Kubični meter lesa se je s 180 evrov podražil na 320 evrov, beton se je podražil za 20 evrov na kubični meter. Za 50 odstotkov so se podražile kritine, stiropor pa za vsaj 40 odstotkov, pišejo še Primorske novice.

Na drugi strnai je dvig cene delovne sile povezan z vse bolj prehodno vlogo Slovenije za migrantske delavce iz bivše Jugoslavije. Tako je za Primorske novice eden goriških gradbincev potrdil, da ti k nam prihajajo na delo z dvakrat večjo plačo, a jih kmalu “odnese” v Avstrijo ali Nemčijo, kjer so plačani še dvakrat bolje.

Se bo gradnja sploh še splačala?

“Če se izvedba podraži na 1600 evrov za kvadratni meter, potem je stanovanje nemogoče prodati pod 2500 evrov na meter, vprašanje pa je, ali trg to še prenese,” je za Primorske novice povedal direktor podjetja VilaVi Slavko Uršič, ki ima za seboj že nekaj uspešnih gradbenih projektov, vse pa so prodali v predprodaji.

S podobnimi izzivi se soočajo tudi vsi ostali gradbinci in potencialni graditelji stanovanj v mestu. V mestu je veliko novih projektov, ki pa se odvijajo s polžjo naglico. Pričakuje se tretjo stolpnico na Majskih poljanah, kjer se obeta 70 novih stanovanj. Počasi se stvari odvijajo tudi pri Soških vilah v Solkanu.

Večja stanovanjska gradnja v mestu se obeta tudi ob Cankarjevi ulici na objektu nekdanje trgovine Kemometal v bližini letnega kopališča, kjer podjetje Intech načrtuje gradnjo sedemnadstropnega stanovanjskega bloka s 70 do 75 tržnimi stanovanji in tremi kletmi.

Zadeva naj bi bila trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, še poročajo Primorske novice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol