N. V. | 23. 7. 2022, 11:49

Ob največjem požaru v Sloveniji nekaterim še vedno ni jasno: na obrobju Izole zagorelo zaradi kurjenja v naravi

Profimedia

Ne le, da se morajo gasilci ukvarjati z velikim požarom, pojavlja še se več manjših – predvsem zaradi neprevidnosti državljanov.

Ob izredni suši v Slovenski Istri in najhujšem požaru v zgodovini Slovenije na goriškem Krasu imajo gasilci Slovenske Istre in Civilna zaščita za prebivalce Slovenske Istre posebno prošnjo.

"Vsaka nepazljivost lahko povzroči večji požar," opozarjajo in pozivajo k odgovornemu ravnanju. V naravnem okolju v Slovenski Istri se namreč neprestano pojavljajo manjši požari, poroča portal Regional obala.

Že zjutraj več požarov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na svoji spletni strani v zadnjih 24 urah poročala o več manjših požarih v naravnem okolju v Slovenski Istri, kjer je suša še posebej izrazita.

Samo zjutraj so v razmaku pol ure gasilci morali pogasiti dva požara:

  • Ob 6.47 je gorelo na obrobju Izole. Požar, ki je bil posledica kurjenja v naravi, je zajel 50 kvadratnih metrov trstičja.
  • Ob 7.13 pa je zagorelo na Ulici Ivana Regenta v občini Piran. Gasilci so manjši požar hitro omejili in pogasili. Gorela je trava na površini 50 kvadratnih metrov.

Gasilci imajo RES veliko dela

Z več požari so imeli gasilci opravka tudi tekom včerajšnjega dne, poroča Regional obala. Začelo se je že malo po polnoči, ko je ob 0.57 med Grinjanom in Šmarjami na površini okoli 200 kvadratnih metrov gorel borov gozd.

Več požarov pa je sledilo dopoldne. Ob 11.13 so ob Letoviški cesti v Portorožu zagorele iglice. Požar so sicer pogasili že mimoidoči pred prihodom gasilcev, ki so preventivno pregledali okolico. Ob 12.07 je na Gažonu zagorelo pri nogometnem igrišču, na površini okoli 4000 kvadratnih metrov.

Nekaj minut pred tem pa se je na Ankarski cesti v Kopru valil dim izpod poslovnega objekta zaradi gorečih smeti med razpokami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord