N. V. | 8. 12. 2023, 14:49

Kmet, ki so mu zasegli govedo, osebno pozna Janeza Janšo: spoprijateljila sta se v zaporu

Borut Živulovič/BoboFacebook/Društvo za zaščito konj/fotmontaža

Janša mu je zdaj na pomoč poslal svojega odvetnika.

V Sloveniji že tri tedne spremljamo zgodbo o Rudiju Možganu, kmetu iz Veniš pri Leskovcu pri Krškem, ki mu je veterinarska inšpektorica sredi novembra zaradi domnevnega zanemarjanja živali zasegla 24 glav živine. Medtem ko je Možgan zatrjeval, da so bile živali lepo rejene in v dobri kondiciji, so fotografije razkrivale, da so živele na popavljene prostoru, v blatu in lastnih iztrebkih. V času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so kazale bolezenske znake. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri izrednem pregledu ukrepa ugotovila kršitve posameznih določb zakonodaje, smo poročali.

Prizori iz Možganove kmetije razkrivajo, da je govedo živelo v blatu in lastnih iztrebkih.

Prizori iz Možganove kmetije razkrivajo, da je govedo živelo v blatu in lastnih iztrebkih.

Facebook/Društvo za zaščito konj

Vmešali so se tudi politiki. Odvzeto govedo je v vmesnem času postalo tudi politično vprašanje, ki je razdelilo koalicijo in opozicijo. Najbolj glasno so se odzvali v SDS, kjer so z vsemi silami stopili v bran Možganu.

Možgan je v tesnih odnosih z Janšo

Stranka SDS je stopila Možganu v bran, saj naj bi se osebno poznal z prvim možem SDS Janezom Janšo, poroča Necenzurirano. Povezoval naj bi ju najbolj znan slovenski zapor.

Prvak SDS Janez Janša.

Prvak SDS Janez Janša.

Borut Živulovič/Bobo

Možgan je namreč po poklicu pravosodni policist, ki že vrsto let službo opravlja v zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu na Mirni. V tem zaporu je med junijem in decembrom 2014 pozneje razveljavljeno kazen v zadevi Patria prestajal tudi Janša. Kot je znano, je bil Janša pravnomočno obsojen na dve leti zapora, a je ustavno sodišče soglasno sprejelo odločitev, da se ga iz zapora izpusti do dokončne odločitve o ustavnosti sodbe, ki jo je aprila 2015 razveljavilo.

Janšev odvetnik v zadevi Patria je bil Franci Matoz, sicer dolgoletni zagovornik prvaka SDS v več kazenskih zadevah, ki je v času nekdanje vlade vodil upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Špekulirajo, da naj bi Janša Možganu priskrbel usluge svojega odvetnika.

Namreč Matoz je po odvzemu živine v Možganovem imenu na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložil pritožbo zoper odločbo. Za medije je izjavil, da je bilo za živali dobro poskrbljeno in da je Možgan že odpravil manjše nepravilnosti, zaradi katerih odvzem živine ni bil sorazmeren in pravičen ukrep. "To je tako, kot bi vam policist odvzel avto, ker niste bili pripeti z varnostnim pasom," je izjavil za oddajo 24ur zvečer.

Prijateljstva, ki jih je Janša spletel v zaporu

Prijateljstvo z Možganom pa ni edino, ki ga je Janša spletel v zaporu. Janšo so namreč že po treh dneh bivanja v zaporu prestavili na odprti oddelek Puščava. Tam je lahko uporabljal komunikacijske povezave, imel pa je tudi možnost dnevnih, več ur trajajočih izhodov.

Na odprtem oddelku je bilo takrat sedem obsojencev, ki jim je sodišče odredilo alternativno kazensko sankcijo tako imenovanega "vikend zapora". Eden od teh je bil v Janševem obdobju tudi davčni svetovalec Rok Snežič, s katerim sta spletla prijateljske vezi.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih