L. PA. | 10. 6. 2024, 15:00

Ogorčeni celo Hrvati: bodo slovenski gostinci res kmalu začeli zaračunavati vodo iz pipe?

Profimedia

Na družbenem omrežju TikTok se je pojavil posnetek, ki je razburil mnoge. Preverili smo, kaj je na tem ...

"Usedete se v lokal ob reki Ljubljanici, naročite kavo z mlekom in kozarec vode, potem pa plačate eno in drugo," se začne izsek iz hrvaških poročil, ki je v zadnjih dneh razburil kar nekaj Slovencev.

Hrvati namreč trdijo, da ni več daleč dan, ko voda iz pipe v slovenskih lokalih ne bo več zastonj, to pa je samo ena od novosti v zakonu, s katerim naj bi naša država, tako kot že mnoge druge pred nami, poskušala bolj normalno živeti s turisti.

"Odločili so se tudi omejiti število dni v letu, ko je mogoč kratkotrajen najem stanovanj, da bi umirili podivjane cene," je še omenjeno v oddaji.

@danas.hr

Voda iz pipe uskoro će se početi naplaćivati u Sloveniji #rtl #rtldirekt #voda #slovenija #fyp

♬ original sound - Danas.hr

Sprememba zaradi novega Zakona o gostinstvu?

Ljubljančani, ki so si ogledali posnetek, so zmedeni. "Kaj se dogaja? V Ljubljani nisem še nikoli plačala vode iz pipe ...", "To ne drži" in "Lažna propaganda," se med drugim berejo komentarji pod posnetkom.

A glede na to, da je v hrvaških poročilih omenjena tudi sprememba zakonodaje na področju kratkotrajnih najemov oziroma airbnb-jev, Hrvati zelo verjetno govorijo o predlogu novega Zakona o gostinstvu, ki bi ga lahko sprejeli najkasneje do konca leta in ki želi oddajanje nepremičnin prek platform, kot sta Airbnb in Booking, omejiti na največ 30 dni na leto.

Zakon je dvignil veliko prahu ravno zaradi člena, ki se ukvarja s kratkoročnimi najemi, zato preostanek vsebine ni bil deležen takšne pozornosti. Kaj torej predlog zakona pravi o plačljivi pitni vodi v lokalih?

Morda vas zanima tudi:

Nudenje pitne vode iz javnega omrežja je opredeljeno pod ukrepi trajnostnega turizma, v 26. členu zakona, ki pravi, da mora vsak gostinski prostor, priključen na javno vodovodno omrežje, svojim gostom nudi pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja, voda pa se nudi v posodi za večkratno uporabo ali v posodi, ki ne vsebuje plastike. 

Dodatno pojasnilo k 26. členu pa se glasi: "Izvajalec gostinske dejavnosti pitno vodo iz vodovodnega omrežja nudi svojim gostom, ob naročilu jedi oz. pijač za uživanje v gostinskem prostoru, sam pa opredeli, ali bo vodo nudil brezplačno ali bo za to storitev po ceniku zaračunal postrežnino, ki nadomešča stroške dobave vode, kozarcev, čiščenja, postrežbe.

Za postrežbo vode iz vodovodnega omrežja se ne sme uporabljati pribor (kozarci, lončki, steklenice) iz plastike za enkratno uporabo, voda se lahko nalije tudi v steklenico ali kozarec, ki ga gost prinese s seboj. Ker se določba nanaša na nudenje gostom v gostinskem prostoru, obveznost ne velja v primeru dostave jedi ali pijač."

Večja novost: zahtevate lahko vodo iz pipe

Po podatkih spletne strani Data d.o.o obstoječi Zakon o gostinstvu gostinca doslej ni obvezoval, da mora kozarec pitne vode ob drugih plačljivih naročilih postreči ali ne oziroma jo zaračunati ali ne – šlo je za avtonomno poslovno odločitev, ki jo dopušča tudi novi zakon.

Večja novost je torej morda nekaj drugega: v predlog zakona je vpisano, da mora vsak gostinski prostor, priključen na javno vodovodno omrežje, svojim gostom nuditi javno pitno vodo. Stranke so se namreč v preteklosti pogosto pritoževale, da jim v lokalih ne želijo postreči vode iz pipe, temveč jim prinesejo ustekleničeno, ki je dražja. To se bo zdaj moralo spremeniti, je pa res, da bi utegnilo imeti za neželeno posledico ravno zaračunavanje vode iz pipe.

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač