A. B. | 6. 10. 2022, 10:35

Osebna izpoved 17-letnega Postojnčana, ki je želel zaščiti mlajšo sestro: grozi mu zaporna kazen

Facebook/Občina Postojna/Profimedia/fotomontaža

Mladoletnemu G. B. je 13-letna mlajša sestra v joku zaupala, da jo nadlegujeta dva starejša moška. V želji po tem, da jo zaščiti, je pristopil k njima, a se je zgodba hitro zapletla. Zaupal nam je svojo plat zgodbe. 

V začetku meseca je po medijih zaokrožila zgodba o 17-letnem G. B., ki naj bi sodeč po poročilu policijske uprave Postojna pretepel in napadel 17- in 20-letnega Afganistanca. V poročilu je pisalo: "Postojnske policiste so v soboto, 17. septembra, obvestili, da je neznani storilec ob 21.20 v enem od parkov v Postojni pretepel dva tujca, 20- in 17-letnega državljana Afganistana, ki imata začasno prebivališče v Postojni. Osumljeni je z udarcem v glavo 20-letniku povzročil večjo razpočno rano nad očesom, 17-letniku pa manjšo razpočno rano nad ušesom." 

Domnevni napadalec G. B. je v komentar pod objavo članka na Facebook strani ene od medijskih hiš zapisal, da je članek "napihnjen" in delil svojo plat zgodbe. Stopili smo v stik z njim in mu prisluhnili. 

Pretep se je zgodil na Titovem trgu v Postojni. G. B. vpletenih oseb ni poznal, podatke o starosti je izvedel iz medijev.

Njegovo plat zgodbe na Facebooku objavil neznanec

J. C. je prvi javno delil posnetke zaslona zapisa G. B. in zapisal: "Pred dnevi smo lahko v osrednjih medijih prebrali novico, kako je mladoletni fant v Postojni pretepel dva tujca. Objavljam posnetek zaslona objave fanta oz. 'napadalca', ki je svojo zgodbo/resnico želel medijem razložiti. Ti so sporočilo prezrli. Zakaj? Če vam je do varnosti in vam za svoje otroke ni vseeno, delite dalje, preden se fantu kaj zgodi." G. B. pravi, da uporabnika ne pozna, a da je izjemno hvaležen, da se je postavil na njegovo stran.

Sestra mu je povedala, da "jo lovijo"

13-letna sestra je G. B. zaupala, da sta jo s prijateljico ves dan nadlegovala dva tujca. Lovila naj bi jo po Postojni, jo porinila po stopnicah in se celo dotaknila njene zadnjice. Da bi se zaščitila, ju je fotografirala in fotografije poslala bratu. G. B. se je zato odločil obiskati različne predele mesta in ju sodeč po fotografiji skušal najti. Prepoznal ju je na Titovem trgu. 

"Mirno sem pristopil in ju prosil za dve minuti časa, da bi se pogovorili o tem, kar se je dogajalo moji sestri in njeni prijateljici," nam je povedal G. B. in dodal, da sta se tako 17- kot 20-letnik s tem takoj strinjala. Vprašal ju je, ali sta videla dve dekleti in ju podrobneje opisal. Temu sta pritrdila. "Nato sem ju še vprašal, ali sta jima bili dekleti všeč. 20-letnik je pritrdil in priznal, da mu je bila še posebej všeč punca z očali," in prav slednja je sestra G. B.

"Nisem ju popolnoma razumel, ker nista dobro govorila slovensko, a sem tudi, ko je omenil mojo sestro, skušal ostati miren in ju prosil, naj dekleti pustita pri miru. Povedal sem jima, da vem, kaj vse sta počela in kako sta ju nadlegovala," in pojasnil, da je do tega trenutka pogovor potekal popolnoma mirno. "Po tem, ko sem prosil, da ju pustita pri miru, je 20-letnik postal vidno živčen in nestrpen. Želel je celo, da svojo sestro pokličem tja," nam je zaupal G. B. in povedal, da mu je nato celo grozil s smrtjo. Na tisti točki se je zavedal, da se z njima ne bo mogel ničesar dogovoriti, zato se je odmaknil in se odločil poklicati policijo. 

Ko se je umaknil, ga je ...

Ko se je želel umakniti, ga je 20-letnik prijel za brezrokavnik in ga želel dvigniti. "Ko me je dvignil, sem ga z desno pestjo udaril po očesu. Zaradi prstana, ki ga nosim že dalj časa, sem ga tudi poškodoval, a 17-letnika se nisem dotaknil."

Prstan, zaradi katerega ima 20-letnik poškodbo nad očesom.

Prstan, zaradi katerega ima 20-letnik poškodbo nad očesom.

osebni arhiv G. B.

Kako se je poškodoval 17-letnik, ne ve, in zanika, da bi se ga dotaknil. Policisti po njegovih besedah sumijo, da je med tujcema prišlo do obračuna, zaradi katerega bi lahko 17-letni tujec utrpel poškodbe. 

Postojna je nevarno mesto, tudi sam se počuti ogroženega

Njegovo sestro je po incidentu strah, a drugih, razen domačih in G. B., o dogajanju ni obvestila. Tudi G. B. se počuti ogroženega. Meni, da je Postojna izjemno lepa, a hkrati tudi nevarna, saj so nevarni dogodki vedno pogostejši. Izpostavlja požare, nedavna streljanja in droge: "Ne počutim se najboljše. Postojna je na videz lepa, a če si dlje časa tukaj, veš, da temu ni tako," pove, da ga včasih skrbi za lastno varnost. "Niti v fitnes si več ne upam." Podobno se počuti tudi sestra, ki ji z družino nudijo brezpogojno pomoč.

"Podal sem ovadbo, ker se počutim ogroženo, oče pa je ovadbo podal zaradi sestre."

Druga, mlajša sestra, mu je povedala, da naj bi se isti dvojec sprehajal tudi pred osnovno šolo, ki jo obiskuje. Deklet naj bi se neprimerno dotikala, a ne ve, ali je bila zoper njiju že podana uradna prijava. 

Kaj mu grozi?

"S policistom sem šel v Koper, kjer so vzeli moj DNK, poslikali mojo tetovažo in vzeli moje prstne odtise ter me zapisali v kartoteko za kriminalce," nam je razočaran zaupal G. B. z zavedanjem, da bo njegova kartoteka tam ostala za vedno. "Grozita mi dve leti zapora, najverjetneje tudi prevzgojni dom," nam je povedal, a ostaja poln upanja, da se to ne zgodi.

"Policisti so pri ogledu kraja zavarovali dokaze, z nadaljnjim zbiranjem obvestil pa so ugotovili, da je tujca pretepel 16-letni Postojnčan, ki ga bodo policisti kazensko ovadili zaradi nasilništva," piše v prvotnem policijskem poročilu.

Profimedia

Kako se je na njegove izjave odzvala policija?

Policija je nekaj dni po objavi komentarja G. B. na Facebook strani v sporočilu za javnost zapisala, da ob obravnavi dogodka "ni bila seznanjena z domnevnim spolnim nadlegovanjem", ki nam ga je opisal naš sogovornik. O sumu obstoja kaznivega dejanja so bili na podlagi prijav vzgojno-izobraževalne institucije obveščeni šele 3. oktobra.

Bobo/Profimedia/fotomontaža

"Takoj po prejemu informacije o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost so policisti v sodelovanju s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper začeli zbirati obvestila o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, v zvezi s katerim poteka intenzivna kriminalistična preiskava," so zapisali in pojasnili, da v primeru, da bodo potrdili kaznivo dejanje, bo to eden hujših posegov v "žrtvino osebno celovitost, ki pusti trajne posledice", zato si prizadevajo okoliščine razrešiti. Več informacij zaradi zaščite žrtve niso podali.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec