19. 5. 2022, 19:30 | Vir: STA

Zakaj se Pahor mudi na Poljskem?

Profimedia

V uradu predsednika Pahorja poudarjajo, da so odnosi med Slovenijo in Poljsko sicer odlični, dvostransko sodelovanje pa se razvija na več področjih in ravneh. 

Predsednik republike Borut Pahor je svoj tridnevni obisk na Poljskem začel z obiskom Univerze v Varšavi, kjer se je s študenti pogovarjal o evropski prihodnosti in se zavzel za novo konvencijo, ki bi sčasoma vodila k Združenim državam Evrope, srečal pa se je tudi s študenti slovenistike.

Evropska ideja je po Pahorjevih besedah nekaj najbolj briljantnega, kar se je kdaj oblikovalo kot politični koncept, moramo pa biti pogumni in ponosni na to, da jo ohranjamo in razvijamo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Izpostavil je, da se je že večkrat zavzel za novo Konvencijo o evropski prihodnosti, ki bi pripeljala do nove evropske ustave in sčasoma vodila do Združenih držav Evrope. Ob tem meni, da bi morali imeti državljani EU možnost izvoliti evropskega predsednika ali predsednico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Študentom je pojasnil, da sam takšnega koncepta ne vidi kot 'talilni lonec' po vzoru ZDA, temveč kot način ohranjanja različnih identitet in utrjevanja sodelovanja, Evropa pa mora po njegovih besedah ostati odprta tudi državam zahodnega Balkana in vzhodne Evrope.

Po zaključku predavanja se je predsednik Pahor srečal še s študenti slovenistike na varšavski univerzi, položil pa bo tudi venec k spomeniku neznanega padlega vojaka in se srečal s predsedujočima obeh domov poljskega parlamenta.

Odnosi so odlični

V uradu predsednika Pahorja poudarjajo, da so odnosi med Slovenijo in Poljsko sicer odlični, dvostransko sodelovanje pa se razvija na več področjih in ravneh. Poljski predsednik Duda je bisicer nazadnje v Sloveniji na uradnem obisku marca leta 2017.

Pahor se je medtem na povabilo predsednika Dude udeležil tudi slovesnosti v Varšavi ob osemdesetletnici začetka druge svetovne vojne leta 2019, predsednika pa sta leta 2018 v Gorlicah skupaj odkrila tudi spomenik slovenskim žrtvam prve svetovne vojne, padlim na galicijski fronti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord