N. V. | 3. 11. 2023, 21:40

Prevaljčan ima v krvi delce rakotvornega mulja: je v nevarnosti sleherni Korošec?

Goran Rovan/Bobo/YouTube/Preiskovalno.si/posnetek zaslona/fotomontaža

Prizadeva si za testiranje krvi vseh Korošcev.

Peter Stanič je Korošec, natančneje Prevaljčan. Njegova kri je zasičena s kadmijem, smrtonosno težko kovino, ki je po ugotovitvah Mednarodne agencije za raziskovanje raka (IARC) dokazano rakotvoren. Tudi vsebnost svinca, ki ga mednarodne raziskave uvrščajo med verjetne dejavnike tveganja za rakave bolezni pri človeku, je v njegovi krvi dosegla mejno vrednost, čez mejo normale je vsebnost cinka. Trdi, da je njegova kri nasičena z nevarnimi kovinami, ker je Koroška regija prežeta z njimi.

Presežki kovin v krvi povrzočajo hude zdravstvene posledice

Presežki teh kovin povzročajo hude zdravstvene posledice. Izpostavljenost toksičnim kovinam, kamor po klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spadata kadmij in svinec, lahko povzroči razvoj rakastih obolenj, negativno vpliva na razvoj organizma, povzroča poškodbe notranjih in drugih organov, v primeru izpostavljenosti zelo visokim koncentracijam lahko povzroči celo smrt.

Težke kovine v telo prehajajo z vdihavanjem kontaminiranega zraka, uživanjem kontaminirane vode in hrane in stikom s kožo. Kadmij v krvi povzroči resne posledice na možganih.

Zaradi njegove zaviralne moči za absorbiranje določenih nujno potrebnih hranil se pri človeku poveča tveganje za bolezni kosti, kot je osteoporoza ali krhkost kosti, in imunskega sistema. Kadmij se v telesu nalaga v ledvicah, zaradi visoke razpolovne dobe, ki lahko znaša skoraj polovico človekovega življenja, vse do 33 let, pa se izloča zelo počasi.

Za človeka dokazana rakotvorna snov najpogosteje vzpodbudi razvoj raka pljuč, materničnega vratu, mehurja in dojk. Na tveganih območjih epidemiološke študije ugotavljajo tudi povečano smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja.

Posledica izpostavljenosti svincu je pojav demence in Alzheimerjeve bolezni, pri otrocih pa zaznavajo učne težave, napade, agresijo, hiperaktivnost in druge zdravstvene tegobe. Kopiči se v kosteh in mehkih tkivih, kot so jetra, ledvica. Vdihavanje ali uživanje strupenih delcev, ki vstopajo v človeško telo s prehrano in vodo, lahko povzroči motnje v reprodukciji in počasnejši razvoj zarodka. Pri odraslih so študije, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, ugotovile povezavo med nivojem svinca v krvi ter povišanim krvnim tlakom in kronično boleznijo ledvic. Tveganje za zdravje je zaradi razpolovne dobe med 10 in 30 let povezano z dolgotrajno izpostavljenostjo že nizkim odmerkom svinca.

Predoziranje z vdihovanjem cinka se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Značilni so tudi kot slabost, bruhanje, črevesne težave, driska.

Stanič opaža, da več pokašljuje: "Po informacijah, ki jih nabiram, sumim, da je to posledica prekoračitve težkih kovin v moji krvi. Ne želim si tako živeti. Moja zdravnica meni, da strupenih snovi nisem mogel dobiti neposredno iz mulja, ampak iz zraka." 

Korošci so ogroženi

Najverjetneje danes ne bi našli Korošca, ki v krvi nima svinca, kadmija in cinka, strupenih snovi, s katerimi je stoletja prežeta regija. Pred poldrugim desetletjem so se angažirano lotili testiranja krvi pri otrocih, z nekaterimi ukrepi, kot je menjava zemlje na vrtovih in mivke na otroških igriščih, so pri najmlajših uspeli zmanjšati vnos svinca v telo ter tamkajšnjim prebivalcem izboljšati kakovost življenja.

Potem je prišel usodni dan, ko je narava odplaknila 15-letni trud razstrupljanja okolja. Tako hudo, kot po katastrofalnih poplavah letos poleti, ko je podivjana Meža v rečnem cunamiju pokrajino prekrila z blatom in muljem, obogatenima s strupenimi elementi, še ni bilo, se strinjajo Korošci.

Strupene kovine so prisotne v zraku, vodi, zemlji in živilih. Že ko se v avtomobilu spustiš proti Prevaljam, v nosnice butne pekoč in po jedkem smrdeč zrak.

Pohrkavanje med kroženjem po naselju se stopnjuje, občutek v grlu ni prijeten, kot bi z ostrim predmetom postrgal sluznico s požiralnika. "Tako je vse od poplav," pritrdi Stanič, "prijatelj, ki v Prevalje prihaja iz smeri Vuzenice, mi je povedal, da že tam čuti težek zrak, od Raven pa, da se komaj da dihati".

Na Korošem je ogromno nevarnega mulja

Po podatkih ministrstva za okolje, podnebje in energijo se na območju med Prevaljami in Mežico ter posebej na lokaciji Poljana nahaja 25 tisoč kubičnih metrov nevarnega mulja, ki ga bo treba odložiti na odlagališča za nevarne odpadke. Vsakršno nestrokovno rokovanje z njim je lahko smrtno nevarno.

A strupene kovine niso omejene le na do ločeno geografsko območje, ampak se po zraku ali vodi prenašajo po celotni zemeljski obli. Tako tudi težke snovi v Meži, ki se izliva naprej v Dravo. Zadnje, septembrske analize Arsa so pokazale, da so območja onesnažena tudi v njenem porečju, na nekaterih mestih so kritične vrednosti svinca, cinka in kadmija bistveno presežene. Na najbolj problematični lokaciji Poljana, na meji med občinama Mežica in Prevalje, pa so izmerili celo večkrat preseženo kritično vrednost kadmija.

V Prevaljah, pojasnjujejo na Arsu, nimajo merilnega mesta za spremljanje kakovosti zraka, zato pa meritve težkih kovin redno izvajajo na stalnem merilnem mestu v Žerjavu. Od začetka septembra prav zaradi prašenja posušenih poplavljenih površin merijo delce PM10 in težkih kovin tudi v Črni na Koroškem. "Prvi rezultati kažejo, da so ravni delcev PM10 v suhih dnevih zelo povišane, ravni težkih kovin pa so podobne oziroma na isti ravni kot pred poplavami," so za medij Preiskovalno.si sporočili z Arsa.

Zahteva testiranje za vse!

Korošci so zadnje tri mesece še bolj izpostavljeni strupenim delcem in težkim kovinam v vseh oblikah: v vodi, tleh in nenazadnje v zraku. Kontaminiran mulj je povsod, kamor seže oko. Na kilometre mulja že obrašča trava, a vsakokratno deževje v reko izpere znatno količino nasipa, v sušnih in vetrovnih dneh pa po zraku raznaša oblake strupenega prahu.

Najbolj ogrožena skupina so sicer otroci, mlajši od šestih let, zato bo država pri triletnikih preverjala zastrupljenost. Na odvzem krvi bodo povabili tudi triletnike iz okoliških občin Prevalje, Ravne in Dravograd.

Peter Stanič pa meni, da bi morala država omogočiti testiranje vsem prebivalcem izpostavljenega območja: "Glede na stanje, se mi zdi edino primerno, da bi pristojni organi sprožili monitoring pri vseh, ne samo pri otrocih. Šele potem bomo videli, kakšno je pravo stanje. Mislim, da ni samo zaskrbljujoče, ampak katastrofalno. V treh mesecih pa nihče od pristojnih ni niti omenil, da bi bilo to možno. Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki daje smernice, bi moral to naročiti vsem zdravnikom, da pacientom, ki pridejo s simptomi, podobnim gripam, prehladom, napišejo napotnice za odvzem krvi in analizo prisotnosti težkih kovin."

Koroška je sicer zaradi raka sapnika, sapnic in pljuč nad slovenskim povprečjem, potrjujejo izsledki Zdravstvenega statističnega letopisa za leto 2021. Zdajšnji strupeni vplivi pa se bodo pokazali čez leta.

Nevarni mulj v tujino

"Odločitev je, da nevaren mulj odpeljemo v tujino, kjer bodo onesnažen mulj remediirali, to je očistili nevarnih kovin s sežiganjem," so odgovorili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, kjer so v tem tednu že pripravili javno naročilo za odvoz

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol