30. 4. 2023, 09:01 | Vir: STA

Vse več stečajev podjetij: v Sloveniji na udaru predvsem ena panoga

Profimedia

Naša država se je uvrstila na seznam tistih, ki beležijo porast primerov plačilne nesposobnosti.

V vse več državah beležijo rast plačilne nesposobnosti podjetij, kar je bilo zaradi izteka podpornih ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, pričakovano, izhaja iz poročila nemške zavarovalnice Allianz. Med državami, ki beležijo porast primerov plačilne nesposobnosti, je tudi Slovenija. Lani je bil pri nas največji porast stečajev v transportu.

Trend se nadaljuje 

Po dveh letih padanja v času pandemije covida-19 je Allianzov globalni indeks plačilne nesposobnosti podjetij lansko leto iz četrtletja v četrtletje beležil rast. Pri tem je v tretjem četrtletju na letni ravni porasel za 14 odstotkov, v zadnjem lanskem četrtletju pa za 11 odstotkov.

V celotnem lanskem letu se je število plačilne nesposobnosti podjetij povečalo za devet odstotkov.

Prvi razpoložljivi podatki za letošnji januar in februar potrjujejo, da se bo trend naraščanja plačilne nesposobnosti nadaljeval. Pri tem pa so raziskovalci zabeležili porast plačilne nesposobnosti, zlasti na Nizozemskem, v severnih in baltskih državah ter na Japonskem in v Avstraliji.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kako je v Sloveniji?

 Lani so v Sloveniji v medletni primerjavi zabeležili porast stečajev v sektorjih transporta in skladiščenja (+38 odstotkov), informacijsko-komunikacijskih tehnologij (+15 odstotkov) ter izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva ter gradbeništva (po +3 odstotke).

Rast plačilne nesposobnosti podjetij po svetu je bila po oceni družbe Allianz v veliki meri pričakovana, zaradi izteka podpornih ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, pretresov zaradi vojne v Ukrajini ter dolgotrajnih zaprtij gospodarstva na Kitajskem, ki so vplivala na dobavne verige in cene surovin.

Profimedia

Manjša gospodarska in njene posledice

Število trgov z dolgotrajno nizko stopnjo plačilne nesposobnosti se mehanično zmanjšuje in je zdaj omejeno na Kitajsko, Brazilijo, Italijo in Rusijo. Kot poudarjajo, je Rusija sicer poseben primer, kjer je "vojnemu gospodarstvu" doslej uspelo izravnati prenehanje moratorija na insolventnost.

Po oceni Allianza bo svetovni indeks plačilne nesposobnosti letos poskočil za 21 odstotkov, prihodnje leto pa za štiri odstotke.

Letošnje leto bo polovica analiziranih držav verjetno presegla raven plačilne nesposobnosti pred pandemijo, leta 2024 pa tri od petih držav. Svoje posledica bo letošnje in prihodnje leto pustila tudi manjša rast gospodarstva. "Po naših izračunih bi evroobmočje in ZDA v letih 2023-2024 v povprečju potrebovala 1,3 oziroma 1,5 odstotne točke dodatne rasti bruto domačega proizvoda (BDP), da bi se število primerov plačilne nesposobnosti stabiliziralo," ocenjujejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol