J. B. | 13. 5. 2023, 20:29

Po odmevnem razkritju se je oglasil Dragan Šolak, ki verjame, da bodo odgovorni ustrezno kaznovani

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Neverjetno in zastrašujoče je, da so v letu 2022 v državi članici Evropske unije takšne primitivne zlorabe sploh možne," poudarja ugledni poslovnež.

Razkritje portala N1, da je urad za preprečevanje pranja denarja v času vladavine Janeza Janše zgolj na podlagi kratkega anonimnega obvestila v manj kot treh tednih poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov kar 107 ljudi in podjetij, je pričakovano dvignilo ogromno prahu. 

Neverjetno in zastrašujoče

V središču preiskave je bil poslovnež Dragan Šolak, ki že vrsto let posluje tudi v Sloveniji. Šolak je poznan kot boleč trn v peti srbskega predsednika Aleksandra Vučića, prav slednji pa naj bi sklenil pakt z Janšo, in sicer v želji, da bi pred volitvami s pomočjo uradov za preprečevanje pranja denarja v obeh državah pridobila potencialno vroče informacije o svojih nasprotnikih in si jih izmenjala.

Zdaj se je odzval tudi Dragan Šolak in poudaril, da je "neverjetno in zastrašujoče, da so v letu 2022 v državi članici Evropske unije takšne primitivne zlorabe sploh možne". Šolak je za N1 nadaljeval: "Digitalna doba spreminja vse funkcije našega življenja v sledljive transakcije in zapise. Zato je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imamo v sistemu, ki smo ga ustvarili, njegovo vodenje pa zaupamo ljudem, ki jih izvolimo, popolno zaščito zasebnosti. Kot nekdo, ki ima rad Slovenijo in čigar najožji člani družine so Slovenci, iskreno verjamem, da bodo sistemi pravne države pokazali, da v Sloveniji obstaja vladavina prava in da bodo odgovorni tudi ustrezno kaznovani."

Profimedia/fotomontaža

Kot poroča N1, je bil zajem podatkov z bančnih računov v Sloveniji gromozanski. Iz ovadbe in drugih dokumentov, ki so jih pridobili, izhaja, da so pregledali vse bančne račune, ki jih ima Šolak odprte v Sloveniji. Pregledali so bančne račune nekaterih članov Šolakove ožje in širše družine, pa tudi račune vseh njegovih podjetij v Sloveniji in še osebne bančne račune vseh odgovornih fizičnih oseb v teh podjetjih.

Po razkritju portala N1 se je odzvala tudi skupina United, katere solastnik je Dragan Šolak.

Varnost poslovanja ne bi smela biti vprašljiva

"Upamo, da bodo institucije Republike Slovenije pokazale, da varujejo pravni red in zakonodajo, saj se lahko to, kar se je zgodilo skupini United, zgodi tudi kateremukoli drugemu podjetju in državljanu. Za skupino United in tudi za vsa druga podjetja, ki poslujejo v Sloveniji, varnost poslovanja ne bi smela biti vprašljiva in prav zato je potrebno ugotoviti odgovornost vseh, ki so poskušali diskreditirati ne samo nas in našega poslovanja, pač pa tudi urad za preprečevanje pranja denarja in s tem državo Slovenijo," je N1 objavil odziv skupine United

Skupina United pristojne institucije hkrati poziva, naj preverijo, ali je res, da so bile "zoper nas uporabljene nezakonite metode, ki ne pritičejo demokratičnim ureditvam, in da ugotovijo, kdo vse je za to odgovoren".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol