J. Z. | 15. 7. 2022, 11:54

Počivalšek se bo končno lahko odpravil na dopust: dobil bo TOLIKO odškodnine

Instagram/Zdravko Počivalšek/arhiv Mladine/fotomontaža

Vlada Janeza Janše je tik pred imenovanjem nove vlade bogato nagradila svoje ministre, ki jim v času epidemije zaradi obilice dela ni uspelo porabiti dopusta. Največjo odškodnino si je prislužil minister, ki sedaj dobiva tudi nadomestilo plače. 

Skoraj 50 ministrov in drugih visokih funkcionarjev - državni sekretarji, vodje kabinetov in svetovalci - prejšnje vlade je dobilo odškodnine za neporabljen dopust v zadnjih dveh letih. Najvišje so dobili ministri, nekateri tudi med 10 in 15 tisoč evrov.

Največjo odškodnino je prejel nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je za 55 dni neizkoriščenega dopusta dopusta v letih 2021 in 2022 prejel 14.700 evrov nadomestila.

Nekdanji gospodarski minister se sicer poslavlja iz politike. Slabe tri mesece bo še prejemal 80-odstotno nadomestilo osnovne plače.

Med ministrovanjem je prejemal 5800 evrov bruto plače. Finančno nadomestilo, ki ga prejema tri mesece po prenehanju funkcije, znaša 4600 evrov mesečno.

Instagram/Zdravko Počivalšek

Skupaj so si izplačali skoraj četrt milijona evrov

Drugo najvišje nadomestilo je pripadlo nekdanji ministrici za šolstvo Simoni Kustec. Za 54 dni neizrabljenega dopusta je prejela 13.400 evrov nadomestila, poroča tednik Mladina.

Daniel Novakovič/STA

Po višini izplačil sledita nekdanji finančni minister Andrej Šircelj (12.629 evrov za 30 dni neporabljenega dopusta) in nekdanji okoljski minister Andrej Vizjak (12.311 evrov za 46 dni neporabljenega dopusta).  

Skupaj naj bi si najvidnejši funkcionarji prejšnje vlade po poročanju tednika Mladina ob zadnji funkcionarski plači izplačali kar 230.000 evrov nadomestila. Med njimi so ministri vseh strank bivše koalicije.

Kako so obrazložili odškodnine?

Ministri so v obrazložitvah navajali, da so bili v času epidemije izjemno obremenjeni in zato niso izkoristili dopusta.

Za nadomestilo pa ni zaprosil nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je po zaključku mandata vrnil v jeseniško bolnišnico. 

Tamino Petelinšek/STA

Po poročanju Mladine, ki razkriva celotno dokumentacijo o izplačanih odškodninah, pa nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in funkcionarji v njegovem kabinetu odškodnin za neizkoriščeni dopust niso prejeli.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ