R. K. | 13. 12. 2022, 15:22

Pogumni mladi slovenski zdravniki bodo zdravstveno oskrbo nudili v Afriki

Facebook/Odprava Kenija 2023

Skupinica slovenskih zdravnikov pripravnikov se odpravlja v majhno kenijsko vasico, kjer prebivalci živijo brez tekoče vode in sanitarij. Za svojo misijo zbirajo tudi donacije.

Mladi zdravniki in študenti medicine Jana Gulin, Taja Knific, Benjamin Zupančič, Klara Dim in Valentin Urlep so skupina slovenskih zdravnikov, ki se bo letos odpravila nudit osnovno zdravstveno oskrbo lokalnemu prebivalstvu v majhni kenijski vasici Majiwa. V ta del Afrike Sekcija za tropsko in potovalno medicino Slovenskega zdravniškega društva mlade zdravnike po zgledu razvitih držav pošilja že od leta 2004.

"Za nas bo to zelo velika preizkušnja," je pred skorajšnjim odhodom dejala Gulinova in pojasnila, da bodo imeli v Afriki v primerjavi z delom v slovenskih urgentnih centrih, kjer opravljajo pripravništva, na voljo veliko manj diagnostike in nasvetov starejših kolegov. "Še do pred kratkim me je bilo najbolj strah, ali nam bo sploh uspelo zbrati dovolj denarja za organizacijo odprave. Zanjo potrebujemo približno 15 tisoč evrov. Zdaj, ko smo vedno bližje temu znesku, vedno bolj razmišljam o našem tamkajšnjem delu in obvladovanju razmer," je povedala za Novi tednik.

Polovica prebivalcev živi pod pragom revščine

Vasica Majiwa leži v jugozahodnem delu države, približno sto kilometrov od mesta Kisumu, ki je tretje največje mesto v Keniji. Njeni prebivalci živijo v slamnatih hiškah brez tekoče vode in sanitarij, ukvarjajo se večinoma s poljedelstvom. Po besedah Gulinove je v Keniji zelo malo bolnišnic in zdravstvenih središč glede na število prebivalcev.

Prebivalcem "primanjkuje kadra, zdravil, opreme in infrastrukture. Poleg tega si zaradi revščine ne morejo privoščiti niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja, plačilo zasebnim ustanovam v skrajni sili pa jim predstavlja zelo velik finančni zalogaj," je skupina mladih zdravnikov zapisala na svoji spletni strani. Stran so vzpostavili tudi z namenom zbiranja donacij za odpravo. "Od 53 milijonov prebivalcev, jih kar 50% živi pod pragom revščine, približno 40% pa nima dostopa do čiste vode," so dodali. Revščina je še posebej izrazita na podeželju, kamor se odpravljajo tudi sami.

Med porodom umre 20-krat več otrok kot pri nas

Navedli so še vodilne vzroke smrti v tej afriški državi. To so bolezni, ki jih lahko v razvitem svetu uspešno zdravimo. Največ smrti povzroči virus HIV, s katerim je bilo leta 2019 okuženih 20 odstotkov prebivalstva. Pogosto so okuženi že novorojenčki. Sledijo okužbe spodnjih dihal, driska, malarija in tuberkuloza. Med porodom v tej afriški državi umre kar 20-krat več otrok kot v Sloveniji, smrtnost mater med porodom pa je 50-krat večja kot pri nas, so mladi zdravniki navedli na svoji spletni strani.

"Naš cilj je po svojih najboljših močeh nuditi osnovno oskrbo lokalnemu prebivalstvu," so ob tem še zapisali in pojasnili, da bodo z zbranimi donacijami omogočili nakup potrebnih zdravil in sanitetnega materiala, po lastni presoji pa tudi napotili in financirali zdravljenje v večji bolnišnici. "Želimo si ozavestiti in izobraziti prebivalstvo o preventivi nalezljivih bolezni, primerni higieni, prehrani in perinatalnem varstvu ter na ta način izboljšati kvaliteto njihovega življenja," so zaključili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol