7. 6. 2022, 13:03

Policija zasegla kar 4,3 tone kokaina. S preprodajo bi zaslužili najmanj 240 milijonov evrov

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Italijanska policija je v tržaškem pristanišču izvedla obsežno racijo, v kateri je zasegla 4,3 tone kokaina. Sodelovali so tudi slovenski policisti.

Gre za eno največjih racij proti trgovini s prepovedanimi drogami v Evropi. Če bi zaseženi kokain – zanj naj bi Kolumbijcem plačali slabih sto milijonov evrov – prodali na italijanskem trgu, naj bi namreč preprodajalci z njim zaslužili najmanj 240 milijonov evrov.

Profimedia

Racijo proti kolumbijskim preprodajalcem je usklajeval javni tožilec v Trstu Antonio De Nicolo. V njej so poleg italijanskih sodelovali policisti iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Nizozemske in Kolumbije.

V Italiji in v več drugih evropskih državah in Kolumbiji je bilo aretiranih skupno 38 ljudi, zasegli pa so tudi skoraj dva milijona evrov gotovine, je sporočila italijanska policija. 

V več kot letu dni trajajoči preiskavi so - skupaj s kolumbijskimi organi in celo ameriško agencijo za domovinsko varnost - rekonstruirali tesne povezave v verigi med južnoameriškimi proizvajalci kokaina na eni in evropskimi preprodajalci drog na drugi strani. Slednji so v Italiji najbolj znani "predstavniki" organiziranega kriminala, še posebej v deželah Benečija, Lombardija, Lacij in Kalabrija.

Profimedia

Poleg naštetega so policisti v operaciji zasegli več vozil, med njimi tovornjak in terensko vozilo v vrednosti več kot 100.000 evrov.

Preiskovalci so se med drugim infiltrirali med tihotapce in tako iz prve roke spremljali okoli 20 dostav mamil iz Kolumbije od maja lani do maja letos ter identificirali večje število trgovcev v Italiji in tujini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.