10. 9. 2022, 15:03 | Vir: STA

Policija odgovarja na vprašanje, ki si ga vsi zastavljamo: zakaj še ni zaslišala Dušana Smodeja?

Facebook/UGM/Uredništvo/fotomontaža

Novomeški kulturnik je javno spregovoril o svojih spolnih fantazijah, ki burijo duhove. Ker pa organi pregona z njim o obtožbah glede spolnega nasilja še niso govorili, se pojavlja vprašanje, zakaj s tem odlašajo. 

Policija nadaljuje preiskovanje kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Potem ko je kulturnik Dušan Smodej za oddajo Tarča na TV Slovenija povedal, da ga policija ni obiskala, so na Policijski upravi Ljubljana za STA pojasnili, da preiskave prilagodijo specifičnim okoliščinam primera.

Na vprašanje, kako to, da če so anonimne prijave razlog za sum, na podlagi katerega se lahko opravi razgovor z domnevnim storilcem, ta še ni bil opravljen, so zapisali: "Razgovori se opravljajo v skladu s taktiko in metodiko preiskovanja kaznivega dejanja, izvajanje ukrepov in njihovo zaporedje pa je odvisno od specifičnih okoliščin oziroma od vsakega primera posebej."

Glede suma hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja so policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana v sodelovanju s policisti in kriminalisti iz drugih policijskih uprav in Generalne policijske uprave opravili že več kot 60 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem.

Na podlagi razlogov za sum kaznivega dejanja so doslej zaznali manj kot deset primerov kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. V navedenih primerih so znane tako žrtve kot osumljenci teh dejanj.

Preiskava se vodi v skladu s kriminalistično taktiko preiskovanja kaznivih dejanj s ciljem raziskati vse primere v celoti, so zapisali na ljubljanski policijski upravi. Preiskavo so sprožila anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnem spolnem nasilju Smodeja, ki vodi Fotopub.

Kaj je povedal Smodej? 

Smodej je javno in odkrito spregovoril o sporočilih z deviantnimi spolnimi fantazijami, ki naj bi jih pisal različnim dekletom. Ob tem je priznal, da je takšna besedila res pošiljal in potrdil tudi, da je avtor zapisa, v katerem fantazira o prepovedanih mučilnih tehnikah in oblikah mučenja, ki bi si jih želel izvajati v prostorih ljubljanskega Fotopuba.

Uredništvo

Smodej je v oddaji potrdil, da je to sporočilo dejansko napisal in poslal on"Gre za neko seksualno fantazijo, ki je del nekega daljšega pogovora," je dejal in pojasnil, da je po njegovem zapis izvzet iz konteksta. Ob tem je zatrdil še, da fantazij o mučenju, ki se pojavijo v zapisu, ni realiziral. 


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.